Foto: Shutterstock

U velikoj istrazi razotkriven je tim izraelskih državljana koji tvrde da su manipulisali na više od 30 izbora širom sveta koristeći metode hakovanja, sabotaže i širenja automatizovanih dezinformacija na društvenim mrežama, piše Gardijan.

Izraelsku jedinicu predvodi Tal Hanan, 50-godišnji bivši operativac izraelskih specijalnih snaga koji sada radi privatno pod pseudonimom ‘Jorge’. Čini se da je bio angažovan u tajnim operacijama na izborima u raznim zemljama širom sveta više od dve decenije.

Razotkrio ga je međunarodni konzoricijum novinara. Hanan i njegova jedinica, koja koristi kodno ime „Tim Jorge“, razotkriveni su na osnovu tajnih snimaka i dokumenata koji su dostavljeni Gardijanu.

Hanan nije želeo da odgovara na detaljna pitanja o aktivnostima i metodama Jorgea, samo je kratko prokomentarisao: „Poričem bilo kakve nezakonite aktivnosti“, prenosi Jutarnji list.

Istraga je razotkrila neverovatne detalje o tome kako Tim Jorge koristi dezinformacije kao oružje, nudeći privatnu uslugu tajnog uplitanja u izbore, bez ostavljanja traga. Grupa radi i za korporacije.

Hanan je novinarima koji su bili angažovani u tajnoj operaciji rekao da su njegove usluge, koje drugi nazivaju „crnim operacijama“, bile dostupne obaveštajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim firmama koje su želele da manipulišu javnim mnjenjem. Rekao je da su delovali širom Afrike, Južne i Srednje Amerike, SAD i Evrope.

Jedna od ključnih usluga je sofisticirani paket softvera Advanced Impact Media Solutions ili Aims. Kontroliše ogromnu vojsku od hiljada lažnih profila na društvenim mrežama na Tviteru, LinkedInu, Fejsbuku, Telegramu, Gmailu, Instagramu i Jutjubu. Neki avatari čak imaju Amazon profile s kreditnim karticama, bitkoin novčanike i Airbnb profile.

Konzorcijum novinara koji je istraživao Tim Jorge uključuje novinare iz uglednih listova poput Le Monda, Špigela i El Paísa. Projekt, deo šire istrage o industriji dezinformacija, koordinira Forbidden Stories, francuska neprofitna organizacija koja izveštava o ubijenim novinarima, pretnjama ili zatvorenim novinarima.

Tri novinara na tajnom zadatku napravila su snimak susreta s Timom Jorge, predstavivši se kao potencijalni klijenti.

Tajno su snimili više od šest sati razgovora, a Hanan i njegov tim su govorili o tome kako mogu prikupiti obaveštajne podatke o suparnicima, uključujući korišćenje tehnike hakovanja za pristup Gmejlu i Telegram računima. Govorili su da mogu progurati materijale legitimnim novinskim kućama, koje zatim mogu pojačati koristeći softver za upravljanje botovima Aims.

Čini se da se veći deo njihove strategije vrti oko ometanja ili sabotiranja suparničkih kampanja: tim je čak utvrdio da je poslao seksualnu igračku preko Amazona na adresu jednog političara, s ciljem da njegova supruga stekne lažni utisak da ima aferu.

Metode i tehnike koje je opisao Tim Jorge postavljaju nove izazove za velike tehnološke platforme, koje se godinama bore u sprečavanju zlobnih aktera koji šire neistine i probijaju sigurnosne barijere na svojim platformama. Dokaz o privatnom tržištu koje širi dezinformacije uoči izbora biće zvono za uzbunu demokratijama širom sveta, piše Gardijan.

Otkriće Tima Jorge moglo bi stvoriti neugodnosti za Izrael, koji je zadnjih godina pod sve većim diplomatskim pritiskom zbog izvoza kibernetičkog oružja koje potkopava demokratiju i ljudska prava.

Hanan je verovatno barem neke od svojih operacija dezinformiranja vodio preko izraelske firme Demoman International, koja je registrovana na veb stranici izraelskog Ministarstva odbrane za promovisanje vojnog izvoza. S obzirom na stručnost, možda je iznenađujuće da su Hanan i njegovi kolege dopustili da ih razotkriju novinari na tajnom zadatku.

Foto: Shutterstock

Tajno snimljeni sastanci, koji su se održavali između jula i decembra 2022. godine, pružaju redak uvid u mehaniku širenja dezinformacija koje se mogu iznajmiti. Tri novinara, s Radio Fransa, kao i iz Haaretza i TheMarkera, obratila su se Timu Jorge predstavivši se lažno da su konzultanti koji rade u ime politički nestabilne afričke zemlje koja traži pomoć kako bi odložila izbore.

Susreti s Hananom i njegovim saradnicima odvijali su se putem video poziva te na sastanku uživo u bazi tima Jorge, kabinetu u industrijskom parku u Modi‘inu, 32 kilometra izvan Tel Aviva.

Hanan je opisao svoj tim kao ‘diplomce vladinih agencija‘, koji imaju ekspertize u finansijama, društvenim medijima i kampanjama, kao i ‘psihološkom ratovanju‘, te deluju iz šest kabineta širom sveta. Četvorica Hananovih kolega prisustvovala su sastancima, uključujući njegovog brata Zohara Hanana, koji se opisuje kao glavni izvršni direktor grupe.

„Sada smo uključeni u jedne izbore u Africi. Imamo tim u Grčkoj i u Emiratima. Odradili smo 33 predsedničke kampanje, od kojih je 27 bilo uspešno,“ rekao je Hanan u početnom predstavljanju potencijalnim klijentima.

Kasnije je dodao da je bio uključen u dva velika projekta u SAD, ali je tvrdio da se nije uključivao direktno mešanje u američku politiku.

Tvrdnje Hanana nije moguće proveriti, a on ih je možda ulepšavao kako bi osigurao unosan posao. Na primer, čini se da je možda naduvao cene svojih usluga. Novinarima je rekao da plaća u raznim valutama, uključujući kriptovalute. Za uplitanje u izbore naplaćuje između 6 i 15 miliona evra.

Međutim, elektronske poruke koje su procurile, pokazuju da Hanan ipak traži skromnije naknade. U jednom mejlu se navodi da je 2015. tražio 150.000 evra od bivše britanske konsultenske kuće Kembridž Analitika za učestvovanje u osmonedeljnoj kampanji u jednoj latinoameričkoj zemlji.

Dve godine kasnije Hanan se ponovno prijavio za posao kod Kembridž Analitike, ovaj put u Keniji, ali je konsultantska uća odbila posao, rekavši da njeni klijenti nisu spremni platiti između 400.000 i 600.000 dolara mesečno.

Nema dokaza da je ijedna od tih kampanja uspela. Međutim, drugi dokumenti koji su procurili otkrivaju da je Tim Jorge tajno radio na nigerijskoj predsedničkoj utrci 2015., zajedno sa Kembridž Analitikom.

Aleksnder Niks, koji je bio izvršni direktor Kembridž Analitike, odbio je za Gardijan da komentariše izveštaje, ali je rekao: „Vaša navodna saznanja su sporna.“

Hanan je u mejlu rekao da se alat, koji je korisnicima omogućio stvaranje do 5.000 botova za isporuku masovnih poruka i propagande, koristio na 17 izbora.

Prema navodima koje je Hanan izneo novinarima, softver za upravljanje botovima je značajno narastao do 2022. Rekao je da kontroliše multinacionalnu vojsku od više od 30.000 avatara.

Demonstrirajući novinarima šta to predstavlja, Hanan je skrolao kroz desetine avatara i pokazao kako se lažni profili mogu stvoriti u trenu, koristeći kartice za odabir nacionalnosti i pola i zatim spajanje profilnih slika s imenima.

Hanan je bio ćutljiv kada su ga pitali odakle mu fotografije za avatare. Međutim, britanski Gardijan je s partnerima otkrio nekoliko slučajeva u kojima su slike uzete s računa stvarnih ljudi na društvenim mrežama. Gardijan i partneri pratili su aktivnosti botova povezanih s Aimsom na internetu. Zaključili su da stoji iza lažnih kampanja na društvenim mrežama, koje su uglavnom uključivale trgovačke sporove u 20-tak zemalja, među kojima su Velika Britanija, SAD, Kanada, Nemačka, Švajcarska, Meksiko, Senegal, Indija i UAE.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove nedelje Meta, vlasnik Fejsbuka, uklonio je botove povezane s Aimsom na svojoj platformi nakon što su im novinari otkrili uzorak lažnih profila. U utorak je portparol Mete shvatio povezanost Aims botova s drugima koji su 2019. bili povezani s drugom, sada nepostojećom izraelskom firmom kojoj je zabranjen pristup platformi.

Hanan je novinarima govorio i o svojoj blogerskoj mašini – automatizovanom sistemu za izradu veb stranica koje bi profili pod kontrolom Aimsa zatim mogli koristiti za širenje lažnih vesti na internetu.

Ništa manje zastrašujuće nisu bile Hananove demonstracije hakerskih sposobnosti provaljivanja u račune na Gmalu i Telegramu. Na primer, prikazao je na ekranu račun čoveka na Gmailu koji je opisan kao pomoćnik istaknute ličnosti na opštim izborima u Keniji, koji su bili za nekoliko dana.

Kada neko ima Gmail, to znači da ima puno više od same elektroničke pošte, rekao je Hanan dok je kliktao kroz e-poštu, kontakte, podatke… Zatim je pokazao kako se može pristupiti nečijem računu na Telegramu. Zatim je demonstrirao kako se pristupom Telegramu može manipulisati kako bi se posejala nesreća.

Potom je pokazao kako poruku, nakon što je pročitana, može izbrisati da prikrije tragove. No kada je Hanan ponovio trik, hakujući Telegram račun bliskog saveznika Ruta, pogrešio je.

Nakon slanja bezazlene poruke jednom kontaktu, koja se sastojala od broja 11, nije je uspeo da je izbriše na pravi način.

Hanan je novinarima sugerisao da neke od njegovih metoda hakovanja iskorišćavaju ranjivosti u globalnoj signalizacijskoj mreži SS7, koju su stručnjaci decenijama smatrali slabom tačkom u telekomunikacijskoj mreži.

Hanan nije odgovorio na zahteve Gardijana za detaljnim komentarom, tvrdeći da mu je potrebno „odobrenje“ jednog tela, koje nije imenovao, pre nego što to učini. Jednu stvar je dao do znanja: „Da bude jasno, poričem bilo kakve ilegalne aktivnosti.“

Zohar Hanan, njegov brat i poslovni partner, komentarisao je: “Ceo život radim po zakonu!”

BONUS VIDEO: Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar