Foto:profimedia.rs

Potres jačine 7.8 stepeni po Rihteru pogodio je rano jutros južnu Tursku i osetio se u velikom delu zemlje kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susednu Siriju, a među povređenima je i jedna državljanka Hrvatske.

Hrvatski ambasador u Turskoj Hrvoje Cvitanović u razgovoru za N1 televiziju otkrio je kako je jedna Hrvatica povređena u potresu.

„Ona živi u Istanbulu, ali je bila na pogođenom području. Povređena je, ostala je ispod ruševina, ali su uspeli da je izvuku. Ona je u bolnici i oseća se dobro, prema informacijama koje trenutno imamo“, rekao je.

Spasioci i medicinski timovi pokušavaju da dođu do ljudi koji su ostali zarobljeni u ruševinama u Dijarbakiru u Turskoj FOTO: AP Photo/Mahmut Bozarsan

Otkrio je i kako je Hrvatska već priprema pomoć koju će poslati Turskoj, prenosi Index.hr.

Katastrofalan potres dogodio se u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Nekoliko sati kasnije, oko 11.30 po našem vremenu, dogodio se novi razorni potres jačine 7,8.

PROČITAJTE JOŠ:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je prema dosad dostupnim informacijama život izgubilo 912 ljudi. Sirijski državni mediji objavili su da je u toj zemlji dosad potvrđena smrt 320 osoba. Ukupno je to više od 1.200 osoba.

Konkretna magnituda trenutno je podložna promenama. Desetak minuta nakon ovog potresa, zabeležen je još jedan potres jačine 6.0 po Rihteru. O potresima su se oglasili i iz EMSC-a istaknuvši kako će novi potres znatno uticati na akciju spasavanja.

BONUS VIDEO: Zemljotres u Turskoj – izvlačenje žrtava iz ruševina u Dijarbakiru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar