Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Italijansko ostrvo Lampeduza, koje prima migrante koji stižu morem iz Afrike, je u haosu. Stotinak migranata je u ponedeljak pobeglo iz prenatrpanog kampa, preskačući visoke ograde i probijajući barikade. Oni su se sukobili s policijom, lokalnim stanovništvom, ali i međusobno, vidi se na snimcima objavljenim na društvenim mrežama.

Pripadnici hitne pomoći bezuspešno su pokušavali da zaustave migrante koji su bežali. Najmanje njih sto je prešlo ogradu prihvatnog centra, u kojem je više od hiljadu ljudi, a ranjen je namanje jedan policajac, javila je italijanska novinska agencija Ansa, prenosi N1.

Pretrpan centar čuvalo je oko 20 policajaca, dodaje agencija.

Gradonačelnik južnoga lučkog grada Porto Empedokle rekao je da su migranti iz kampa bežali zbog loših uslova koji u njemu vladaju.

„Oni nisu odavde pobegli da bi otišli negde drugde, već da potraže hranu i piće“, rekao je gradonačelnik Kalođero Martelo za sajt RaiNjuz.

On je uslove nazvao nehumanim i zatražio podršku vlade u Rimu.

Uz hiljade ljudi koji su prošle nedelje stigli na ostrvo Lampeduza, više od 1.000 je poslato na Siciliju u prihvatilište.

Francuska odbija da primi migrante

Francuska je poručila da neće prihvatati tražitelje azila koji su proteklih dana stigli na Lampeduzu, rekao je u francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je poručio da Francuska želi da pomogne Italiji da kontroliše svoje granice kako bi sprečila dolazak ljudi.

„Bila bi pogrešna procena misliti, pošto migranti stižu u Evropu, da moraju odmah biti raspoređeni po Evropi i Francuskoj koja već odrađuje dovoljno“, dodao je.

Italijanska vlada treba da donese nove mere u sklopu zakona o regulaciji migranata, pošto je prošle nedelje Lampeduzu preplavio nezapamćen migrantski talas, kada je pristiglo više od osam hiljada ljudi.

Zbog takve vanredne situacije Lampeduzu je u nedelju posetila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u pratnji italijanske premijerke Đorđe Meloni i obećala podršku EU, te predstavila akcijski plan za rešavanje krize.

***

BONUS VIDEO: Migranti noževima napali posetioce kafića u Pirotu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar