Antonio Guteres Antonio Guterres
Antonio Guteres Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Talibani su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo na sastanku o Avganistanu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, izjavio je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

On je nakon dvodnevnog sastanka u Kataru rekao da je među zahtevima talibana bilo isključenje pripadnika avganistanskog civilnog društva iz pregovora u Dohi i tretman koji je predstavljao zvanično priznanje talibana, kao legitimnih vlasti u Avganistanu.

„Primio sam pismo (od talibana) sa nizom uslova za prisustvo na ovom sastanku koji nisu bili prihvatljivi“, rekao je generalni sekretar UN na konferenciji za novinare.

Dvodnevni sastanak u Dohi okupio je članice UN i specijalne izaslanike, ali talibani nisu prisustvovali, jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni, preneo je AP.

Talibani su preuzeli vlast 2021. godine, nakon što su se snage SAD i NATO-a povukle posle dve decenije rata. Nijedna zemlja ih ne priznaje kao avganistansku vlast, a UN su objavile da je priznanje gotovo nemoguće dok su na snazi zabrane obrazovanja i zapošljavanja žena.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar