Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Na naftni tanker koji je prošle godine bio predmet spora između SAD i Irana danas se ukrcala naoružana grupa u blizini omanske obale te on sad plovi prema Iranu, objavili su britanski izvori. Napadači su se na tanker Sent Nikolas koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva ukrcali u blizini omanskog grada Sohara, objavila je britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambri.

Kako prenosi Index.hr, tokom popodneva stiglo je i priznanje Teherana da stoji iza otmice broda. Kako su objavili iranski državni mediji, iranska ratna mornarica potvrdila je da je preuzela kontrolu nad tankerom kod obale Omana. Navodi da je postupala prema „sudskom nalogu“, prenosi AFP.

Podsetimo, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) danas je primila saopštenje da se na brod lociran oko 50 nautičkih milja istočno od obale Omana ukrcala grupa od četiri do pet naoružanih ljudi. Grupa nosi vojne uniforme i crne maske, tvrdi UKMTO, agencija koja pruža informacije o pomorskoj bezbednosti.

Sistem za praćenje broda isključen je dok se kretao u smeru iranske luke Bandar-e-Džask. Sjedinjene Američke Države zaplenile su Sent Nikolas 2023. godine u sklopu sprovođenja svojih sankcija nad Islamskom Republikom, dok je plovio pod imenom Suez Radžan.

Na tankeru posada od 19 ljudi

Amerika je tada tvrdila da iranska Revolucionarna garda njime pokušava poslati sankcionisanu naftu Kini. Tanker se kretao iz iračkog lučkog grada Basre prema turskoj Aliagi, putem Suetskog kanala.

Pročitajte još...

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru u protivljenju izraelskoj ofanzivi na Gazu, ali njihovo delovanje dosad je bilo ograničeno na tesnac Bab al-Mandab na krajnjem jugozapadu Arapskog poluostrva.

Na naftnom tankeru nalazi se posada od 19 ljudi – 18 Filipinaca i jedan Grk, a brod je pod najmom turske naftne kompanije Tupras.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar