Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Lider Huta Mohamed Ali al Huti poručio je danas da je rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se od jemenskih pobunjenika zahteva da prestanu sa napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru, predstavlja "političku igru" i da su SAD te koje krše međunarodno pravo.

Al Huti je u objavi na X platformi rekao da ono što jemenski militanti rade ulazi u okvire „legitimne odbrane“ i da će svaka akcija sa kojom se budu suočili imati odgovarajući odgovor, prenosi Rojters.

„Pozivamo Savet bezbednosti da odmah oslobodi 2,3 miliona ljudi iz izraelsko-američke opsade Gaze“, saopštio je vođa Huta. Huti, proiranska organizacija koja je preuzela kontrolu nad većim delom Jemena tokom građanskog rata, ranije su saopštili da će napadati brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu ka izraelskim lukama, kako bi na taj način dali podršku islamistima Hamasa u Gazi.

Jemen Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN „najoštrije osuđuje napade Huta“, kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine.

Pročitajte još...

Pored toga, Savet bezbednosti UN „zahteva da Huti odmah prekinu sve takve napade koji ometaju globalnu trgovinu, štete pravima i slobodama plovidbe i ugrožavaju regionalni mir i bezbednost“, prenosi AP.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv nije bila nijedna članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina, Alžir i Mozambik bili uzdržani. Pre glasanja, Savet bezbednosti UN je odbacio tri amandmana Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar