Foto:EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Grčki ministar pomorstva Miltijadis Varviciotis podneo je ostavku nakon što je izazvao gnev građana kontroverznim komentarima o smrti 36-godišnjeg muškarca koji je upao u more pošto ga je posada gurnula s broda na koji je pokušavao da se ukrca.

Miltijadis Varviciotis je objavio ostavku na Tviteru, navodeći da nije izjednačio žrtvu sa izvršiocima i da ni na koji način nije skinuo odgovornost sa brodovlasničke kompanije čiji su zaposleni gurnuli čoveka u more.

„Ubistvo Antonisa Kargiotisa za šta su odgovorni članovi posade broda šokiralo nas je sve. Niko ne može da zamisli da su grčki mornari, kršeći vekovna pravila zaštite ljudskog života na moru, gurnuli i napustili mladića u mutnim vodama luke Pirej“, napisao je Varviciotis na Tviteru.

Istakao je da se nada da će grčko pravosuđe uskoro privesti počinioce pravdi, kako i zaslužuju, prenosi Rojters.

„Naučio sam da preuzimam odgovornost i da se ne krijem u teškim vremenima. Možda sam za neke dobar političar, za druge nisam, ali ne prihvatam da me kamenuju kao ljudsko biće. Moj politički put i moje lično dostojanstvo nalažu da ne ostanem na mestu ministra pomorstva. Zato sam premijeru ponudio ostavku. Zahvaljujem mu na poverenju“, napisao je Varviciotis.

„Smrt čoveka izazvala gnev i proteste u Grčkoj“

Na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama u utorak vidi se kako se članovi posade broda raspravljaju i guraju sa čovekom na brodskoj rampi u trenutku kada je trajekt krenuo iz luke Pirej za ostrvo Krit, prenosi RTS.

Pošto mu nisu dali da uđe na brod, mornari su čoveka gurnuli u more u momentu kada se rampa odvojila od kopna, a trajekt je nastavio plovidbu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar Varviciotis je tim povodom rekao da se čovek, koji je kupio kartu, već ukrcao na brod pre nego što se iz nepoznatog razloga iskrcao, a da je zatim ponovo pokušao da se ukrca, kada je gurnut u more.

Varviciotis se kasnije na grčkoj televiziji izvinio zbog svojih komentara koji su protumačeni kao da je stao na stranu članova posade. Naglasio je da je to pogrešno protumačeno.

Smrt čoveka izazvala je veliki gnev među građanima i proteste u Grčkoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar