Uhapšen terorist koji je planirao napad na koncertu Tejlor Svift Foto: ROLAND SCHLAGER / AFP / Profimedia

Glavni osumnjičeni za zaveru za napad na predstojeće nastupe iz "Eras" turneje Tejlor Svift u Beču priznao da je planirao da ubije sebe i veliki broj drugih ljudi noževima i eksplozivnim napravama, saopštili su zvaničnici Austrije.

Austrijanac (19), poreklom iz Severne Makedonije, skinuo je sa interneta priručnike za pravljenje bombe, rekao je na konferenciji za novinare Omar Haidžavi-Piršner, šef austrijske Direkcije za državnu bezbednost i obaveštajne poslove. prenosi nemačke medije NBC news.

Takođe su u njegovom stanu pronašli vodonik-peroksid, eksplozive domaće izrade, detonatore i detonatorske kablove. Eksploziv je bio sastavljen, rekao je šef Direkcije.

„Situacija je bila ozbiljna, situacija jeste ozbiljna. Ali takođe možemo reći da je tragedija sprečena“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerard Karner na istoj konferenciji za novinare i naveo da su veliki koncerti često meta islamističkih napada.

Haidžavi-Piršner je rekao da su teroristička grupa Islamska država i materijal Al Kaide pronađeni u kući drugog osumnjičenog za zaveru, 17-godišnjeg austrijskog državljanina turskih i hrvatskih korena.

On je dodao da je osumnjičeni nekoliko dana bio zaposlen u firmi koja bi pružala usluge na koncertu, ali nije precizirao koje usluge je pružala.

Policija je takođe pronašla video snimke i snimke kućnih laboratorija, koje često dele ISIS i Al Kaida, na mobilnim telefonima osumnjičenih, dodao je on.

Trećeg osumnjičenog, 15-godišnjeg austrijskog državljanina turskih korena, vlasti trenutno ispituju, dodao je on.

Niko drugi se ne traži u vezi sa zaverom, iako su drugi možda znali za planove i deo su istrage koja je u toku, rekao je Haidžavi-Piršner. „Nema informacija o eksplicitnoj opasnosti za dalje koncerte“, rekao je on.

Franc Ruf, direktor javne bezbednosti u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da je prvoosumnjičeni sve priznao i da se niko drugi ne traži u vezi sa slučajem.

Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Američkih Država prva je upozorila austrijske organe za sprovođenje zakona o potencijalnom terorističkom napadu, rekao je u četvrtak za NBC news visoki zvaničnik američkih organa za sprovođenje zakona.

Podsetimo, Tejlor Svift je trebalo da nastupa na stadionu „Ernst Hapel“ u austrijskoj prestonici u četvrtak, petak i subotu. Procenjuje se da je tokom tri dana koncertima trebalo da prisustvuje 170.000 fanova.

Nakon što su se u sredu pojavile vesti o zapletu, Barakuda mjuzik, organizator događaja, rekao je da „nema izbora osim da otkaže nastupe zbog bezbednosti svih“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar