Foto: DAMIEN MEYER / AFP / Profimedia; FRED TANNEAU / AFP / Profimedia; FRED TANNEAU / AFP / Profimedia; Valery HACHE / AFP / Profimedia

Snažna oluja Kiran pogodila je severozapad Francuske i jugozapad Engleske pre nego što se u proširila na Holandiju, Belgiju, Nemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko povređenih osoba, objavile su lokalne vlasti u petak.

Kiran je prouzrokovao jednu smrt u Holandiji kada je u jugoistočnom gradu Venraju blizu nemačke granice stablo palo na osobu, saopštila je policija u četvrtak, piše Jutarnji list.

Stabla koja su padala povredila su ljude na nekoliko drugih mesta, uključujući i jednu ženu u Hagu, saopštila je policija. Bicikliste su takođe pogodile grane i stabla koja su padala.

U Francuskoj su dve osobe poginule, a 15 ih je povređeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Le Havru čoveka je zahvatio nalet vetra dok je zatvarao prozor i smrtno je stradao.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP / Profimedia

Oko 1,2 miliona domaćinstava je ostalo bez struje, a stotine hiljada je isključeno iz mreže mobilne telefonije. Vetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na čas.

Foto: Estelle Ruiz / AFP / Profimedia

Srušena stabla blokirala su autoputeve i železničke pruge. Nastala je velika materijalna šteta. Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vozovi za Pariz i iz njega takođe nisu saobraćali, a pogođen je i brodski saobraćaj.

Snažni vetrovi takođe su duvali na području planina Harc u centralnoj Nemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru.

Foto: : DAMIEN MEYER / AFP / Profimedia

Četrdesetšestogodišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male dece na 600 metara visokoj planini Ramelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala.

Oluja je takođe srušila dalekovode i delimično su zatvorene dva autoputa u planinama Harc, rekli su vatrogasci.

U centralnoj italijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe su izgubile život zbog vremenskih uzbuna na većem delu zemlje.

Predsednik Toskane Eugenio Đijani rekao je da su dve osobe poginule u opštini Montemurlo, oko 25 kilometara severozapadno od Firence, gde se izlila reka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali.

Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

„Nikad nismo zabeležili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta“, rekao je Đijani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Tviteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

Predviđa se da će se kiša i jaki vetrovi pomerati prema južnim delovima Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu.

Foto: FRED TANNEAU / AFP / Profimedia

Takođe u četvrtak, Kiran s Atlantika je pogodio Britaniju, Belgiju i Holadniju, te su otkazane stotine letova.

Foto: Sebastien SALOM-GOMIS / AFP / Profimedia

Veći deo severne nemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak pre očekivanog dolaska Kirana, prema nemačkoj meteorološkoj službi (DWD).

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeremias Gonzalez

Kiran se kretao od La Mančea preko Engleske prema Severnom moru. Oluja posebno ugrožava severnomorsko obalsko područje Istočne Frizije i severnomorsko ostrvo Helgoland, navodi DWD.

Pročitajte još...

Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vetrova u većem delu, ali predviđaju se jači udari od Flensburga do Fehmarna i ostrva Rugena.

Ka vikendu se očekuje slabljenje vetra, ali će se olujni i kišni uslovi zadržati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar