Ilustracija. Foto:Screenshot/Zagorje.com, Shutterstock

Grad veličine klikera pao na delu Zagorja u Hrvatskoj ranim jutarnjim satima, a objavljeno je i upozorenje na jaku kišu i nagle udare vetra. U Sloveniji strahuju da se ne ponovi scenario iz avgusta obzirom da su obilne padavine ponovo podigle nivo reka u većem delu zemlje. Sava Bohinjka i Soča izlile su se u gornjem toku, a za severozapad i jugoistok Slovenije izdato je narandžasto upozorenje.

Usled obilne kiše, ali i priliva iz susednih zemalja, rastu i vodostaji reka. Jutros je vanredno stanje na Kupi, na stanici Hrvatsko, gde je jutros zabeležen vodostaj od 369 cm. Iz DHMZ-a pozivaju na oprez zbog olujnog vetra, kao i lokalno obilne kiše i jačih grmljavinskih pljuskova.

S prolaskom fronta naročito u severnim krajevima povećana verovatnost za naglo okretanje vetra s južnih smerova na severozapadni, kao i udara većih od 70 km/h.

Padao grad u Zagorju: „Ovo je kao smak sveta“

Delove Hrvatskog zagorja jutros je pogodio grad veličine lešnika. Kako javlja portal Zagorje.com, grad je padao na području Zaboka, Velikog Trgovišća, Oroslavja i Svetog Križa Začretje, kao i u delovima Krapinskih Toplica i Luke, prenosi Index.hr.

„Bio je poprilično jak i intenzivan. Nažalost, uništio nam je svo cveće na groblju“, kazala je jedna žena.

Prema fotografijama objavljenim na portalu 24sata, u Zaboku i Zaprešiću je pao grad, a vetar je nosio sve pred sobom.

„Ovo je kao smak sveta“, rekla je jedna čitateljka iz Zaboka za portal.

Predsednik Udružeja raketara Josip Salatko je za Sjever.hr istakao da je pao grad, ali i obilna kiša, no da se sada situacija na području Krapinsko-zagorske županije smiruje. Grad je prema njegovim bio veličine kukuruznog zrna i štete ne bi trebale da budu znatnije, prenosi N1 Hrvatska.

Jača kiša zabeležena je jutros u Zagrebu, usled kratkotrajne promene vremena koje je nastupilo ovog utorka, piše „Večernji list“.

Crnilo se nadvilo i iznad Zagreba, najavljujući kako bi do nevremena moglo da dođe i u glavnom gradu Hrvatske.

Na ostrvu Cresu su se jutros zbog velike plime nasukale brodice na rivu. Ugostitelji su stavljali barikade kako bi pokušali da zaštite svoje objekte, ali nije pomoglo.

Obilna kiša u Rijeci, vatrogasci na nogama

“Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na severnom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm. I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegde i prolazno vrlo jak vetar i grad”, objavio je DHMZ na X-u.

Kako piše N1 Hrvatska, vatrogasci rade na ispumpavanju vode Bulevard Vižica/Trsat, a noćas su imali posla na Grobniku.

Kiša bi u Rijeci trebala da pada do 18 sati, nakon čega se očekuje smirenje. Na istarskom i riječkom području zabeležene su i munje.

Upozorenje na jaku kišu i nagle udare vetra

Biće umereno do pretežno oblačno i vetrovito, povremeno s kišom. Mestimično će biti obilnije padavine i izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito na Jadranu i krajevima uz njega. U drugom delu dana postepeno smanjenje naoblake, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak, piše Index.hr.

Umeren jugozapadni i južni vetar, ponegde i jak, od sredine dana u okretanju na severozapadni, uz prolazno moguće olujne udare. Na Jadranu jak i olujni jugo i južni vetar u okretanju na jugozapadnjak, poslepodne i severozapadnjak te prema kraju dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 24 stepeni Celzijusa.

Iako je DHMZ jutros objavio narančasto upozorenje samo za obalne regije, nešto pre osam sati je ono prošireno na sve regije osim kninske i dubrovačke.

Upozorenje na nevreme poslao je svojim korisnicima i Hrvatski Telekom, koji je poručio da se zaštiti oprema i isključe telefonski i strujni kabl iz utičnice.

PROČITAJTE JOŠ:

Narandžasto upozorenje za Sloveniju, opasnost od klizišta

Obilne padavine u Sloveniji podigle su nivo reka u većem delu zemlje, Sava Bohinjka i Soča izlile su se u gornjem toku, a za severozapad i jugoistok zemlje izdato je narandžasto upozorenje.

Geološki zavod Slovenije izdao je upozorenje da zbog povećane količine padavina i vlažnog zemljišta postoji povećan rizik od stvaranja novih klizišta i njihovog ponovnog aktiviranja.

U Osilnici je za nešto više od pet časova palo 126 litara kiše po metru kvadratnom. Obilni padavine od juče nastavile su da se šire preko Bele Krajine i Kočevja, pa su jutros zahvatile i krajnji zapad Slovenije, javljaju slovenački mediji.

Agencija za životnu sredinu Slovenije (Arso) za danas je izdala narandžasto upozorenje zbog predviđene veće količine padavina za severozapad i jugoistok zemlje, prenosi N1 Slovenija. Obilne padavine očekuju se na širem području Julijskih Alpa i u njihovom podnožju, a lokalni pljuskovi i jaki udari vetra biće i u drugim krajevima Sloveniji.

Predložena evakuacija u Baškoj Grapi

Agencija za životnu sredinu izdala je u ponedeljak upozorenje zbog pljuskova i jakih udara vetra u Sloveniji, a u Baškoj Grapi je predložena evakuacija. Najugroženiji meštani Koritnice već su preventivno počeli da napuštaju svoje domove zbog prognoze da bi vodotokovi narednih dana ponovo mogli da porastu.

„Upozorenje se odnosi uglavnom na područja koja su bila pogođena nedavnom katastrofom, može doći do ponovnog aktiviranja delimično saniranih ili netretiranih klizišta. Ljudi treba da obrate pažnju na bilo kakve promene“, rekla je geolog Tina Peternel.

Meteorolog Brane Gregorčič dodao je da će se vreme smiriti tek u utorak uveče.

BONUS VIDEO: Nevreme pogodilo Grčku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar