Foto: Tanjug/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Finska je zatvorila četiri prelaza na granici s Rusijom nastojeći da zaustavi višednevni priliv tražilaca azila, za koji Helsinki kaže da ga je podstakla Moskva.

Finska granična straža u petak je objavila da će od ponoći po lokalnom vremenu postaviti barijere na graničnim prelazima Valima, Nuijama, Imatra i Nirala u jugoistočnoj Finskoj, preko kojih prolazi većina putovanja između dve zemlje.

„Imali smo veće brojke kao u ponedjeljak 39 i u sredu 75. Juče je bilo prilično mirno, ali danas je ponovno više od sto ilegalnih imigranata došlo u jugoistočni okrug Finske“, rekao je kapetan Jusi Vainikka iz finske granične straže Rojtersu u Nuijamai, prenosi Index.hr.

Snimci s društvenim mreža pokazuju kako je finska granična policija morala upotrebiti suzavac zbog veće grupe migranata koja se pokušala probiti u Finsku iz Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Oko 300 azilanata stiglo u Finsku ove nedelje

Finska vlada optužila je Rusiju za usmeravanje migranata na prelaze u znak odmazde za svoju odluku da poveća odbrambenu saradnju sa Sjedinjenim Državama, što je Kremlj odbacio. Finska deli 1340 kilometara granice s Rusijom, koja je takođe i spoljna granica EU-a.

Oko 300 tražilaca azila, većinom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je u Finsku ove nedelje, podaci su granične straže.

Kremlj je rekao da Finska čini „veliku grešku“ zatvaranjem graničnih prelaza i da potez Helsinkija uništava bilateralne odnose.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar