Foto: Instagram/tanja.fajon and gov.si

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, saopštila je večeras u Skupštini Crne Gore da ako aktuelni, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda (US) ne uspe, postoji velika opasnost da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU.

Ona je na pres-konferenciji u Skupštini nakon sastanka sa šeficom parlamenta Danijelom Đurović, naglasila da je to ozbiljna pretnja, i da će 23. januara u Briselu razgovarati o tome šta su potencijalne mere koje EU može preduzeti prema Crnoj Gori.

„US i popunjavanje sudija prioritet je svih prioriteta za EU… Na strani političara je da stisnu ruku i naprave ono što smo dogovorili“, istakla je Fajon.

Navodeći da je sa Đurović imala iskren i prijateljski razgovor, ona je kazala da je Slovenija velika prijateljica Crne Gore, te da su tu da daju podršku procesu proširenja EU.

„Danas smo razgovarali kako bi se što brže postigao efikasan US, koji je važan za demokratiju, vladavinu prava, izbore… Razgovarala sam sa (Žozepom) Boreljom i (Aleksanderom) Šlenbergom… Zadovoljna sam da je parlament pokrenuo proceduru izbora sudija, da su svi rokovi poštovani“, saopštila je.

Fajon je rekla da se nada da će pre 23. januara, kad bude davala izveštaj u Briselu, imati još koju pozitivnu vest iz Crne Gore, pišu Vijesti.

„Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svesni koliko je US važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU, a ne da o njoj razgovaramo kao o problemu u EU“, poručila je.

***

BONUS VIDEO: Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar