Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je danas Turskoj uspeh i pobedu koje nijedna imperijalna sila neće moći sprečiti, povodom stote godišnjice od osnivanja Republike Turske.

„Nijedna imperijalna sila neće moći sprečiti sreću, uspeh i pobedu Republike Turske“, poručio je predsednik u govoru u palati pored Bospora u Istanbulu u 19:23 po lokalnom vremenu, što odgovara 1923. godini, kada je stvorena republika.

Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Iako ga neki politički protivnici kritikuju da želi da izbriše nasleđe Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske, predsednik Erdogan je istakao da ceni „svaku etapu slavne prošlosti“. Nakon govora turskog predsednika Bospor su osvetlili vatromet i svetlosna predstava pomoću dronova, prenosi Index.hr.

„Naša Republika je sigurna i u dobrim je rukama, kao nikad dosad“

Tokom popodneva u Istanbulu se održala smotra avio-pomorskih snaga, što je bila prilika da vojska, druga u NATO-u po broju vojnika i osma u svetu, pokaže mišiće.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

Nakon opetovanih preleta američkih F-16 koji su na nebu ispisali broj 100, nosač aviona Anadolu, posebno uređen za prihvatanje dronova, otvorio je put „najvećoj pomorskoj vojnoj smotri“ u istoriji, ploveći prema Crnom moru dok je iza njega bila flota sa sto brodova.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naša Republika je sigurna i u dobrim je rukama, kao nikad dosad. Neka živi u miru“, rekao je Erdogan u nedelju dopodne ispred Ataturkovog mauzoleja u Ankari. Erdogan je u današnjem govoru rekao da je njegov „čvrst stav“ za zaštiti Palestinaca u skladu s Ataturkovim željama.

Foto: Tanjug/Yavuz Ozden/dia images via AP

„Republika Turska je danas zaštitnica onih koji nemaju nikoga drugog u svetu“

„Republika Turska je danas zaštitnica onih koji nemaju nikoga drugog u svetu, kao što je želeo Ataturk (…) Pokušavamo pomoći narodu Gaze zauzimajući čvrst stav o Palestincima i o Gazi“, rekao je.

„Izraele, proglašavamo vas ratnim zločincem pred svetom“, poručio je u subotu, 22. dana bombardiranja Pojasa Gaze, koje je odgovor na pokolj 1400 Izraelca, većinom civila, koji je počinio Hamas 7. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar