Recep Tayyip Erdogan Foto:EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Rusija je zatražila od Turske da se uzdrži od sveobuhvatne kopnene ofanzive u Siriji, jer bi takve akcije mogle da izazovu eskalaciju nasilja, izjavio je danas visoki ruski pregovarač Aleksandar Lavrentjev.

„Nadamo se da će se naši argumenti čuti u Ankari i da će se naći drugi načini za rešavanje problema“, rekao je Lavrentijev nakon nove runde pregovora o Siriji sa turskim i iranskim delegacijama u Kazahstanu, preneo je Rojters.

U međuvremenu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, tokom govora pred poslanicima svoje stranke, nagovestio moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske narodne milicije u Siriji nakon eskalacije i uzajamnih udara i kontra-udara duž sirijske granice poslednjih dana, preneo je ranije Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Erdogan je rekao da je Turska odlučnija nego ikada da obezbedi svoju južnu granicu.

On je ocenio da će operacije turskih oružanih snaga istovremeno obezbediti teritorijalni integritet i Sirije i Iraka, gde su takođe u toku operacije protiv kurdskih milicija.

U borbi protiv Islamske države u Siriji Sjedinjene Države su se udružile sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje predvodi kurdska Narodna odbrambena milicija (YPG) što je dovelo do dubokog razdora u odnosima sa Turskom.

Lavrentjev je rekao da SAD slede „destruktivni“ kurs u severoistočnoj Siriji i ukazao da bi rešavanje kurdskog pitanja bio značajan element u stabilizaciji situacije u regionu.

Rusija, Turska i Iran su se u zajedničkom saopštenju nakon pregovora obavezale da će se dalje odupirati „separatističkim planovima koji imaju za cilj podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i ugrožavanje nacionalne bezbednosti susednih zemalja, uključujući prekogranične napade i infiltracije“.

BONUS VIDEO: Snažan zemljotres pogodio severozapadnu Tursku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar