Fajzer vakcina
Fajzer vakcina Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Evropska agencija za lekove (EMA) odlučiće u ponedeljak da li će odobriti primenu treće doze Fajzerove vakcine protiv kovid-19, ali se ne očekuje da će dati precizne smernice o tome ko bi trebalo da je primi, prenosi Rojters prema internom dokumentu u koji je imao uvid i izjavama dvojice zvaničnika EU.

Ako EMA preporuči primenu “buster” doze vakcine, Evropska Unija bi se pridružila SAD,Velikoj Britaniji i Izraelu koji su već dali zeleno svetlo za njenu upotrebu, iako za sada nema saglasnosti među naučnicima koliko je ona neophodna.

„EMA će 4. oktobra dostaviti mišljenje o potrebi treće doze Fajzerove vakcine za opštu populaciju“, saopštila je predsednica EMA Emer Kuk poslanicima EU na internom sastanku juče, prema zapisniku u koji je Rojters imao uvid.

EMA je zvanično najavila da će odlučivati o Fajzerovoj buster dozi početkom oktobra, ali do sada nije precizirala tačan datum, dok je više od deset zemalja EU već počelo da je primenjuje bez zvanične podrške evropskog zdravstvenog regulatora.

Dvojica zvaničnika EU, koji su upoznati sa procesima donošenja odluka EMA, rekli su da će se odluka sledeće nedelje fokusirati na jačanje bezbednosti i efikasnosti i da će biti opšteg karaktera, što znači da neće precizno naznačiti koji uzrast ili rizične grupe treba da prime treću dozu.

To bi bilo u skladu sa odlukama EMA o pojačivačima vakcina protiv drugih bolesti, poput tetanusa, a takav pristup je EMA imala i ranije tokom pandemije, kada je, na primer, državama članicama u velikoj meri prepušteno da odluče da li će ograničiti određene vakcine zbog potencijalnih nuspojava.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) prošlog vikenda je preporučila treću dozu Fajzera za osobe starije od 65 godina, sve osobe sa visokim rizikom od teških formi bolesti i druge koji su više izloženi virusu.

U Velikoj Britaniji buster doza se daje svim odraslim osobama starijim od 50 godina, zdravstvenim radnicima i svima onima sa visokim rizikom od teskih formi kovid-19 ili koji su u bliskom kontaktu sa osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Naučnici su podeljeni oko toga da li su pojačivači potrebni, jer još nije potpuno jasno koliko dugo traje zaštita kod ljudi koji su u potpunosti vakcinisani protiv kovid-19, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar