Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ovih dana nazivao svoje zapadne kolege i širio informacje kako se Ukrajina sprema da na Ruse baci prljavu (radioaktivnu) bombu, jedna od najelitnijih jedinica američke vojske vežbala je punom snagom za rat na samoj ukrajinskoj granici, piše Slobodna Dalmacija.

U Evropu su iznova stigli nakon gotovo punih 80 godina, objavile su vesti američkog CBS-a. Reč je o legendarnoj 101. vazdušno-desantnoj diviziji, „Skriming Igls“, udarnoj jedinici iz prvog talasa operacije Overlord u Normandiji. Njihov je amblem s prepoznatljivom orlovom glavom na svojoj nadlaktici u filmu Stevena Spilberga nosio i vojnik Džejms Fransis Rajan.

„Vrišteće orlove“ u Vašingtonu odavno zovu ‘vrhom koplja‘ američke vojne sile. Reč je o najmoćnijoj i taktički najmobilnijoj njihovoj diviziji. Snage lake pašadije obučene su da stignu na bilo koje bojno polje u roku od nekoliko sati i da budu spremne za borbu. Vest da je upravo 101. prvi put nakon Drugog svetskog rata, i krvavih borbi u Normandiji, Holandiji, Ardenima i Nemačkoj, iznova sletela u Evropu u jeku rastućih neprijateljstava između Rusije i NATO-a odjeknula je puno jače od Putinovih pretnji nuklearnim napadima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Škrti američki vojni izvori izvestili su kako su „Vrišteći Orlovi“ – njih čak oko 4700 pristiglih iz baze u Fort Kampbelu, Kentaki – odnedavno stacionirani u Rumuniji kako bi ojačali istočno krilo NATO-a. Zapovednici su im izjavili kako su potpuno spremni da pređu granicu s Ukrajinom ako se borbe intenziviraju ili ako zemlja NATO-a bude napadnuta.

Zamenik zapovednika divizije brigadni general Džon Lubas i pukovnik Edvin Mathaides obleteli su vojnim helikopterom Blek Hok samu ivicu teritorije NATO-a koji je udaljen tek oko tri milje od rumunske granice sa Ukrajinom.

Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin nedaleko od ukrajinskog severa opet raspoređuju oko 9000 vojnika, 170 borbenih tenkova i oko 200 transportera, poručujući time da borba za Kijev još nije gotova, okupljanje američkih elitnih snaga na južnom kraju Ukrajine govori da će ovaj „šah“ Vašingtona i Kremlja u nastavku biti komplikovana i prilično ravnopravna partija.

PROČITAJTE JOŠ:

Prisustvo američke vojne elite značajno je i u kontekstu napredovanja ukrajinskih trupa u anektiranoj regiji oko Hersona i ruskoga masovnog povlačenja. Oni prisustvom snažno utiču i na ruska nastojanja da zauzmu ukrajinske lučke gradove Nikolajev i Odesu: Rumunija u kojoj je smeštena 101. vazdušno-desantna divizija, vrlo blizu je Hersona i lučkih gradova koje Kijev štiti.

Borbeno geslo „Vrištećih orlova“ je „Sastanak sa Sudbinom“. U sklopu savezničkog desanta na Normandiju izbačeni su padobranima na neprijateljsku teritoriju u noći uoči „Dana D“. U operaciji Market Garden hiljade su ih sletele padobranima i jedrilicama u neprijateljsku pozadinu u Holandiji kako bi saveznicima osigurali prostor za dalji prodor prema Nemačkoj. Borili su se i u Vijetnamu, Zalivskom ratu, Avganistanu, Iraku, Siriji, Somaliji.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare