Foto: EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN; AP Photo/Kateryna Klochko; AP Photo/Martin Meissner, File; Shutterstock; Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinski vojnici tvrde da su na svojoj teritoriji automatskim oružjem tokom vikenda srušili naoružani dron kineske proizvodnje, piše CNN.

U pitanju je Mugin-5, komercijalna bespilotna letelica koju je napravio kineski proizvođač sa sedištem u lučkom gradu Sjamen, na istočnoj obali Kine.

Neki tehnološki blogeri kažu da su poznati kao „Alibaba dronovi“ jer su bili dostupni za prodaju do 15.000 dolara na veb stranicama kineskog tržišta.

Kompanija Mugin Limited potvrdila je za CNN da je u pitanju njihova letelica, nazvavši ovo „nesrećnim incidentom“.

Foto: Printscreen Ap/Video

To je najnoviji primer korišćenja civilne bespilotne letelice koja je naknadno opremljena i naoružana, što je znak brzog menjanja obrazaca ratovanja.

„Uz linije fronta, u suštini sve vreme vršimo vazdušno izviđanje“, rekao je Maksim, 35-godišnji borac teritorijalne odbrane za CNN.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) rekla je za CNN da su ih njihovi agenti koji se nalaze na teritoriji pod ruskom kontrolom upozorili da je odatle lansirana bespilotna letelica koja je krenula ka ukrajinskoj meti.

SBU je tada podigla uzbunu sa vojnim jedinicama sa sedištem u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska.

Oko 2 sata ujutru, u subotu, borci 111. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine čuli su dron, pa su čak i videli da treperi svetlo na letelici.

Foto:REUTERS/Violeta Santos Moura

„Od zvuka, od signalnog svetla, vojnici su pucali na njega i oborili bespilotnu letelicu“, rekao je Maksim.

Maksim je rekao da je dron leteo na veoma maloj visini – dovoljno blizu da ga obori ručnim oružjem.

U januaru su zvaničnici u oblasti Luganska pod ruskom kontrolom na istoku Ukrajine izjavili da su oborili Mugin-5 koji su lansirale ukrajinske snage.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali ovaj konkretan incident, ali su stručnjaci rekli da postoje dokazi da su obe strane u sukobu koristile ovu tehnologiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako se oružje razvija u realnom vremenu na ratištima u Ukrajini, civilne kompanije koje stoje iza tehnologije sada se bore da pronađu načine da spreče da njihovi proizvodi uđu u vojni lanac snabdevanja.

„Ne odobravamo upotrebu. Trudimo se da to zaustavimo“, rekao je portparol Mugin Limited za CNN.

U prethodnom saopštenju objavljenom na njihovoj veb stranici 2. marta, Mugin Limited je rekao da „osuđuje“ upotrebu svojih proizvoda tokom ratovanja i rekao da su prestali da prodaju proizvode Rusiji ili Ukrajini na početku rata.