Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL, EPA-EFE/GONZALO FUENTES/POOL, EPA-EFE/ETIENNE LAURENT, EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA / POOL, EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Tri moćne sile, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija potpisale su AUKUS pakt - sporazum koji predviđa stvaranje nove flote podmornica na nuklearni pogon, čiji je cilj sprečavanje širenja uticaja Kine u indo-pacifičkom regionu. Ovaj papreno skup plan izazvao je oštru reakciju Pekinga, a mnogi stručnjaci upozoravaju da je ovako postupanje direktan "šamar" za kineskog predsednika Si Đinpinga, i da bi moglo da dovede do takmičenja u naoružavanju dveju strana, i na kraju izazove fatalnu eskalaciju.

Naime, kontroverzni trojni sporazum predstavila plan za kupovinu flote od do osam podmornica na nuklearni pogon, za koje se predviđa da će od sada do sredine 2050-ih koštati do 368 milijardi dolara, piše Gardijan.

Kako je precizirano, Australija će potrošiti devet milijardi dolara u naredne četiri godine.

Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sporazum predviđa i da se od ove godine australijsko vojno i civilno osoblje uključi u mornaricu SAD i Velike Britanije, uključujući i podmorničke industrijske baze obe zemlje.

Inače, od 2027. godine Velika Britanija i SAD planiraju da rotiraju svoje podmornice na nuklearni pogon kroz HMAS Stirling blizu lučkog australijskog grada Perta, što će biti deo napora da se pojača obuka vojnika ove zemlje.

Zašto Australija želi podmornice?

Austalijsku vladu su da uđe u ovaj sporazum „navele“ dve stvari – rastuća kineska pomorska moć i brojnost njenih jedinica – posebno u Južnom kineskom moru.

Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Odlučili su se za baš ovu opciju pre svega zbog moćnih performansi ove flote. Naime, ove podmornice su sposobne da deluju daleko od matičnih baza – i kao sredstvo odvraćanja i kao sredstvo za napad.

Takođe, podmornice na nuklearni pogon imaju izrazitu prednost u odnosu na dizel-električne čamce koje trenutno poseduje australijska flota, jer ne moraju da izlaze na površinu da bi punile baterije. Baš naprotiv, nuklearne podmornice mogu da napuste luku i ostanu pod vodom nedeljama, izbegavajući otkrivanje.

4 ključne faze implementacije sporazuma

Kao i svaki veliki projekat, i ovaj sporazum mora proći kroz nekoliko faza pre nego što se započne njegova primena u praksi.

Prvi korak je da u australijske luke dođu američki i britanski vojnici i započnu zajedničke obuke. Takođe će, prema planu, i australijske mornarske jedinice odlaziti na vežbe u SAD.

Drugi korak jeste rotacija prema AUKUS paktu, odnosno rotacija jedne britanske i četiri američke podmornice, i ona bi trebalo da započne 2027. godine. Reč je o jednoj podmornici klase Astute i četiri podmornice klase američke Virdžinije. One će biti premeštene kod lučkog australijskog grada Perta.

Pročitajte još:

Naredni korak jeste prodaja rotiranih podmornica klase Virdžinija. Konkretno plan da SAD prodaju Australiji od tri do pet takvih podmornica, a proces će početi 2030. kada će biti predat Kongresu na odobrenje. Ono što bi moglo da stvori problem jeste to što će prodaja moći da bude realizovana tek pošto Kongres usvoji predlog i da zvanično odobrenje.

I na kraju, predviđeno je da ovi modeli zapravo posluže za stvaranje nove podmornice pod nazivom SSN-Aukus. Ona će biti kombinacija dveju podmornica – britanskog dizajna i američke odbrambene tehnologije.

Koristiće ih i britanska vojska

Zamišljena je kao buduća ofanzivna podmornica. Pored Australije, trebalo bi da je koristi i Britanija koja namerava da počne da gradi podmornice SSN-AUKUS na svojim domaćim brodogradilištima pre kraja ove decenije. Prvi takav čamac mogao bi ući u britansku službu krajem 2030-ih, dok će australijska mornarica dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS početkom 2040-ih.

Inače, Australija će ove godine započeti radove na brodogradilištu potrebnom za izgradnju podmornica na nuklearni pogon koje će biti smešteno u Osbornu u Južnoj Australiji.

Kina: Koračate opasnim putem

Samo dan nakon objave potpisivanja pakta, iz Kine je stigla oštra reakcija. Peking je ocenio da su te tri države „nastavile da koračaju opasnim putem“ i ocenila da je AUKUS „nezakonita“ nuklearna proliferacija.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je da su SAD, Australija i Velika Britanija zanemarile brige međunarodne zajednice, a da je sporazum posledica „tipičnog hladnoratovskog metaliteta“

Trojica lidera sigurna u svoju odluku

Ipak, trojica lidera potpisivača sporazuma, ne misle tako.

Naime, nakon potpisivanja AUKUS pakta, predsednik SAD-a, Džo Bajden je rekao da su tri nacije stajale na „prelomnoj tački u istoriji“ i da „kovanjem novog partnerstva ponovo pokazuju kako demokratije mogu da donesu rezultate.

Američki predsednik je takođe više puta naglasio da će podmornice koje će biti deo sporazuma biti na nuklearni pogon, i da nisu nuklearno naoružanje.

„Australija je ponosna država koja nema nuklearno oružje i posvećena je tome da tako i ostane. Ovi čamci neće nositi nikakvo nuklearno oružje bilo koje vrste“, napomenuo je Bajden.

Australijski premijer Entoni Albaniz je rekao da AUKUS označava početak novog poglavlja u odnosima između Australije, SAD i Velike Britanije.

„Sporazum AUKUS koji potvrđujemo ovde u San Dijegu predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u našoj istoriji“, rekao je Albaniz.

Bez direktnog navođenja Kine kao izvora zabrinutosti, Albaniz je rekao i daj plan odražava zajedničku odlučnost da se osigura da sve zemlje mogu „delovati u svojim suverenim interesima bez prinude“.

BONUS VIDEO Ruska podmornica kao simbol jednog vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare