Belgorod, nuklearna podmornica
Foto: Sergey Yakovlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što su Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u ponedeljak otkrile da će se Australija početkom sledeće decenije osigurati podmornice na nuklearni pogon, Kina je ocenila da su te tri države "nastavile da koračaju opasnim putem" i ocenila da je AUKUS "nezakonita" nuklearna proliferacija.

Vašington je u sklopu AUKUS-a prvi put podelio nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podelio s Velikom Britanijom, a u ponedeljak predsednik SAD-a Džo Bajden naglasio je da je reč o podmornicama na nuklearni pogon, ali da one nisu naoružane nuklearnim oružjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je da su SAD, Australija i Velika Britanija zanemarile brige međunarodne zajednice.

Bajden je rekao da su Vašington, Kanbera i London predani slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku, a britanski premijer Riši Sunak rekao je da će to biti prvi put da tri flote podmornica sarađuju u Atlantiku i Pacifiku.

Džo Bajden Foto: Oliver Contreras / UPI / Profimedia

Prema sporazumu, SAD će Australiji prodati tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virdžinija početkom 2030-ih, uz mogućnost da Australija kupi još dve ako to bude potrebno, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Rečeno je da će projekat dostići vrhunac britanskom i australijskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS – „trilateralno razvijenog“ plovila britanskog dizajna sledeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najsavremeniju američku tehnologiju.

Velika Britanija će dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS krajem 2030-te, a Australija početkom 2040-te.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP / Profimedia

Vojno-sigurnosni pakt AUKUS SAD, Australija i Velika Britanija sklopili su sredinom septembra 2021. godine. Pakt je sklopljen s ciljem da Australija, koja raspolaže velikim zalihama uranijuma, uz pomoć SAD-a i Britanije izgradi novu flotu nuklearnih podmornica, a konačni cilj AUKUS-a je da poveća prisutnost zapadnih sila na Pacifiku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar