Ukrajina rat Foto:Tanjug/Roman Chop via AP/Shutterstock

Osoba koja je odgovorna za objavljivanje poverljivih američkih dokumenta, zbog čega je pokrenuta istraga o nacionalnoj bezbednosti, je 20-godišnji zaljubljenik u oružje, koji je radio u vojnoj bazi, izvestio je Vašington post pozivajući se na članove društvene mreže Diskord.

Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacije na toj platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele „zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu“.

Vašington post je svoj izveštaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na Diskordu koji navode da su misterioznog muškarca nekada zvali „OG“.

Osoba se, prema svedočenjima predstavljala na mreži kao „pripadnik stare škole“, dok je jedan od izvora Vašington posta opisao kao nekoga ko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe.

Foto: Shutterstock

„On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma“, rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je Vašington post.

Diskord je u jučerašnjem saopštenju naveo da sarađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošle nedelje.

Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najštetnijim objavljivanjem poverljivih američkih informacija poslednjih godina.

„Dokumenti nisu slučajno procurili“

„OG“ je navodno obavestio druge članove Diskorda da sada deo svog dana provodi unutar sigurnog objekta u kojem su zabranjeni telefoni i drugi elektronski uređaji pogodni za dokumentovanje tajnih vladinih informacija.

Foto: Shutterstock

„On je pametna osoba. Znao je što radi kada je objavio ove dokumente, naravno. Dokumenti nisu slučajno procurili“, kazao je član kanala. Navodi da su se objavljeni dokumenti bavili nizom osetljivih tema poput boravišta i kretanja visokih političkih čelnika, taktičkih informacija o vojnim snagama, geopolitičkih analiza i nastojanja stranih vlada da se upliću u izbore.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vašington post je imao pristup videu na kojem se vidi muškarac, a član kanala je potvrdio da se radi o OG-u. Muškarac na snimci snimku stoji u streljani, nosi zaštitne naočare i drži pušku. Viče niz rasnih uvreda u kameru, a zatim ispaljuje nekoliko metaka u metu.

OG- članovi opisuju kao „strogog“. Navodno je čekivao od ostalih da pažljivo pročitaju poverljive informacije koje je podelio. Kasnije je počeo da im šalje samo fotografije dokumenata, koji su sadržali detalje o položajima ruske i ukrajinske vojske na frontovima.

Šta je sve otkriveno u dokumentima

Između ostalog, dokumenta su otkrila da Amerika špijunira kako neprijatelje, tako i savezničke zemlje. Najviše podataka procurilo je o ratu u Ukrajini.

Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Shutterstock; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Američki obaveštajci tako tvrde da će Ukrajina u maju ostati bez oružja i municije, kao i da nema dovoljno trupa za pokretanje kontraofanzive.

Među tajnim fajlovima našla se i Srbija, nakon što je Rojters objavio da se u dokumentima Pentagona navodi da je Srbija pristala da Ukrajini isporučuje oružje, što su ovdašnje vlasti demantovale.

BONUS VIDEO Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar