Nekoliko američkih kompanija moralo je da zatvori pogone u Sjedinjenim Američkim Državama jer su kanadski demonstranti blokirali most Ambasador - između Kanade i Detroita.

Vozači kamiona u Kanadi izašli su na ulice nakon što su vlasti donele odluku da za sve nevakcinisane građane uvedu obavezan desetodnevni karantin po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.

Demonstranti su sada blokirali most Ambasador između Detroita i Vindzora u Ontariju, čime je onemogućen ulazak vozila u Kanadu, dok se saobraćaj ka SAD-u i dalje odvija. Preko tog mosta se obavlja 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje, zbog čega su kanadske vlasti jako zabrinute.

Kanda most blokada
Foto: TANJUG/Nicole Osborne/The Canadian Press via AP

„Ford“i „Dženeral Motors“u problemu

Kompanija „Ford“ saopštila je da zbog nedostatka delova fabrika motora u Vindzoru mora biti zatvorena.

„Ovaj prekid saobraćaja na mostu Detroit-Vindzor nanosi štetu kupcima, radnicima u auto industriji, dobavljačima, zajednicama i kompanijama sa obe strane granice. Nadamo se da će se ova situacija brzo rešiti, jer bi mogla da ima šire posledice za sve proizvođače automobila u SAD i Kanadi“, naveo je „Ford“ u saopštenju.

Kanda most blokada
Foto: TANJUG/Nicole Osborne/The Canadian Press via AP

Pored „Forda“, i „Dženeral Motors“ otkazao je rad druge smene u fabrici, a portparol te kompanije kaže da se očekuje normalizacija proizvodnje u toku dana.

Na listi onih koji su uveli promene u radu nalazi se i „Tojota“, koja će zbog nestašice delova zaustaviti proizvodnju do kraja ove nedelje.

Kanda most blokada
Foto: TANJUG/Nicole Osborne/The Canadian Press via AP

„Naši timovi marljivo rade na smanjenju uticaja na proizvodnju“, saopštili su iz „Tojote“, dodajući da u ovom trenutku ne očekuju otpuštanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podsetimo, kanadski premijer Džastin Trudo nedavno je izmešten na sigurnu lokaciju jer je policija procenila da mu je ugrožena bezbednost.

On je poručio da neće odstupiti od svoje odluke, što znači da pravila o vakcinaciji i karantinu ostaju na snazi.

Nakon blokade kanadskog parlamenta u Otavi, demonstranti su ostali na ulicama, a sada je „konvoj slobode“ stigao i do mosta Ambasador.

BONUS VIDEO Haos u prestonici Kanade – protesti protiv kovid mera 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar