Foto: REUTERS/Patrick Doyle/File Photo

Protesti protiv obavezne vakcinacije za vozače kamiona koji prelaze kanadsko - američku granicu su drugi dan zaredom blokirali Otavu, a takozvanom "Konvoju slobode" se pridružilo više hiljada građana. Nakon što je došlo do nekoliko incidenata, policija je pokrenula istrage, a među incidentima bila je i zastava sa znakom svastike i slika žene koja gola pleše na grobnici nepoznatog vojnika.

Načelnik Štaba odbrane general Vejn Ejr takođe je osudio postupke demonstranata i izjavio da je zgrožen snimkom na kojem se vidi kako naga žena pleše na grobu neznanog junaka.

U saopštenju policije se navodi da se trenutno vodi više istraga zbog skrnavljenja nekoliko spomenika u glavnom gradu, pretnje policajcima i oštećenja gradskih vozila.

Vozači kamiona i danas blokiraju ulice oko kanadskog parlamenta u Otavi, a gradonačelnik Džim Votson rekao je da su neki od njih šikanirali osoblje jedne menze i zahtevali da im daju besplane obroke, zato što im se ne dozvoljava da uđu u restorane jer odbijaju da nose maske.

Među demonstrantima su veliku pažnju privukli i srpski vozači kamiona. Neki od njih su, naime, odlučili da ispred parlamenta u Otavi okrenu ražanj na kojem su pekli prase, prenosi Radio Sarajevo.

Kanadski premijer Džastin Trudo i članovi njegove porodice zbog bezbednosti su bili primorani da napuste svoju kuću u Otavi i prebačeni su na nepoznatu lokaciju.

Prema zvaničnim podacima, od 120.000 vozača kamiona koji prelaze kanadsko-američku granicu vakcinisano ih je oko 90 odsto, što je mnogo više od nacionalnog proseka od 79 odsto, ali demonstranti kažu da će nastaviti sa protestima dok ne bude ukinuta obavezna vakcinacija.

Protesti su postali više od poziva na okončanje obaveznog vakcinisanja pri prelasku granice pa se sada traži ukidanje obaveze vakcinisanja u celoj zemlji.

Premijer Trudo je demonstrante nazvao „malom marginalnom manjinom“ čije mišljenje ne deli većina kanadskog naroda.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare