Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Nova mutacija pošasti koja je pre dve godine paralisala svet pojavila se nedavno u Južnoj Africi. Naučnici od tada pokušavaju da što pre dođu do podataka o kakvom se soju radi, da li je opasan i da li je zarazniji od varijanti koje su nam već poznate. U međuvremenu, pojedine zemlje su zatvorile svoje granice u strahu od rapidnog širenja nove mutacije.

Soj koji je od strane Svetske zdravstvene organizacije ocenjen kao „zabrinjavajući“ nazvan je omikron. Na evropsko tlo stigao je letom iz Južne Afrike, i to u Belgiju.

Od tog momenta brzo se raširio u nekoliko evropskih zemalja, ali i Izraelu, Australiji i Kanadi.

Nemačka je zabeležila dva slučaja zaraze novim sojem, Holandija čak 13 u jednom danu, a Austrija je nedavno saopštila da je omikron stigao u pokrajinu Tirol. Na bečkom aerodromu vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja. Pripadnici vojske prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Foto: TANJUG/AP Photo/Jerome Delay

Samo austrijski državljani trenutno mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Iako u Japanu zasad nije otkriven slučaj zaraze novom mutacijom vlasti su saopštile da će strancima zabraniti ulazak u zemlju, kako bi eventuelno širenje omikrona bilo sprečeno.

„Da bi se izbegao najgori scenario i kao hitna mera iz predostrožnosti, Japan će pre svega zabraniti ulazak stranaca u zemlju od ponoći 30. novembra“, rekao je novinarima japanski premijer Fumio Kišida.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pre Japana, Izrael je zatvorio granice za sve turiste. Vlasti Izraela u subotu su saopštile da će zabraniti ulazak svim strancima u zemlju, čime je Izrael postao prva zemlja koja je potpuno zatvorila svoje granice kao odgovor na novu i potencijalno zarazniju varijantu koronavirusa – omikron.

Premijer Naftali Benet rekao je u saopštenju da će zabrana, do odobrenja vlade, trajati 14 dana. Zvaničnici se nadaju da će u tom periodu biti više informacija o tome koliko su efikasne vakcine protiv soja omikron, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi i koji je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „varijantom zabrinutosti“.

„Naše radne hipoteze su da ova varijanta već postoji u skoro svakoj zemlji“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked i dodala da je vakcina efikasna, iako je još nepoznato u kojoj meri.

Gotovo sve evropske zemlje obustavile su letove sa afričkim kontinentom, a trenutno je u Izraelu, Austriji i Japanu na snazi zabrana ulaska svim turistima. Omikron je u Evropi zabeležen u Holandiji, Belgiji, Italiji, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Danskoj.

Foto: AP Photo/Jerome Delay

SZO pozvala države da ne zatvaraju granice

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas države da „ostave granice otvorenima“ iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona, novog soja korona virusa.

SZO je navela u saopštenju da podržava afričke zemlje i pozvala je države da ne zatvaraju granice i da „odaberu naučni pristup“, zasnovan na „proceni rizika“.

Hitan sastanak G7 zbog omikrona

Ministri zdravlja G7 održaće danas hitan sastanak o novoj varijanti kovida nazvanoj omikron, koja se širi svetom i primorava zemlje na zatvaranje granica.

Sastanak je sazvala Britanija koja predsedava G7, i koja je među sve većim brojem zemalja koje su otkrile slučajeve nove varijante koja sadrži brojne mutacije.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar