Prva zemlja koja je zabranila ulazak turistima zbog omikrona

Svet 28. nov. 202109:55
Podeli:
Koronavirus Izrael
Koronavirus Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vlasti Izraela u subotu su saopštile da će zabraniti ulazak svim strancima u zemlju, čime je Izrael postao prva zemlja koja je potpuno zatvorila svoje granice kao odgovor na novu i potencijalno zarazniju varijantu koronavirusa - omikron.

Vlasti su istakle da će koristiti tehnologiju za praćenje telefona za borbu protiv terorizma kako bi se zaustavilo širenje varijante omikron.

Premijer Naftali Benet rekao je u saopštenju da će zabrana, do odobrenja vlade, trajati 14 dana. Zvaničnici se nadaju da će u tom periodu biti više informacija o tome koliko su efikasne vakcine protiv soja omikron, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi i koji je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „varijantom zabrinutosti“.

„Naše radne hipoteze su da ova varijanta već postoji u skoro svakoj zemlji“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked i dodala da je vakcina efikasna, iako je još nepoznato u kojoj meri.

Omikron, Omicron, novi soj koronavirus, aerodrom Južna afrika, Holandija, avion
Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia/TANJUG/UGC via AP/AP Photo/Jerome Delay

Izraelci koji ulaze u zemlju, uključujući i one koji su vakcinisani, moraće da budu u karantinu, rekao je Benet. Zabrana će stupiti na snagu u ponoć između nedelje i ponedeljka. Zabrana putovanja strancima koji dolaze iz većine afričkih država uvedena je u petak.

Tehnologija praćenja telefona agencije za borbu protiv terorizma Šin Bet koristiće se za lociranje prenosioca nove varijante, kako bi se sprečio njen prenos na druge, rekao je Benet.

POGLEDAJTE JOŠ:

Korišćena i isključena od marta 2020. godine, tehnologija nadzora je uparila lokacije prenosioca virusa s drugim mobilnim telefonima u blizini kako bi se utvrdilo s kim su došli u kontakt.

Izraelski Vrhovni sud je ove godine ograničio obim njegove upotrebe nakon što su grupe za ljudska prava pokrenule izazove zbog zabrinutosti za privatnost.

Izrael je do sada potvrdio jedan slučaj omikrona, sa sedam sumnjivih slučajeva. Ministarstvo zdravlja nije saopštilo da li je potvrđeni slučaj vakcinisan. Tri od sedam sumnjivih slučajeva potpuno su vakcinisana.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar