Sve o omikronu: Stigao u Britaniju, Hrvatska obustavila letove sa Afrikom

Svet 27. nov. 202110:31 > 17:06
Podeli:
Omikron, Omicron, novi soj koronavirus, aerodrom Južna afrika, Holandija, avion
Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia/TANJUG/UGC via AP/AP Photo/Jerome Delay

Omikron, novootrkivena varijanta koronavirusa koja je u Evropi registrovan tokom jučerašnjeg dana, preti da ozbiljno ugrozi Evropu. Na evropsko tlo doneli su ga putnici dva aviona koja su iz Južne Afrike sletela u Holadniju, ubrzo nakon toga otkriven je i u Nemačkoj. Iz tog razloga sve više zemalja odlučuje da obustavi letove sa afričkim kontinentom.

Najnovije detalje o ovoj izuzetno zaraznoj varijanti koronavirusa mogli ste da pratite u blogu portala Nova.rs.

Šta znamo do sada?

  • Omikron novootkriveni soj detektovan je  u Južnoj Africi, a u petak je registrovan u Belgiji.
  • Mnogo je zarazniji od svih detektovanih do sada zahvaljujući velikom broju mutacija.
  • Postoji zabrinutost da  vakcine, koje su dizajnirane da spreče originalni soj, možda neće biti tako efikasne u slučaju omikrona.
  • U toku današnjeg dana potvrđen je kod 61 putnika koji su se vratili iz Južne Afrike u Holadniju, a registrovana su dva slučaja  je slučaj zaraze ovim sojem u Velikoj Britaniji i po jedan u Nemačkoj i Češkoj.
  • Sjedninjene Države, Kanda, Austraija, Brazil i većina država članica Evropske unije obustavile su vazdušni saobraćaj sa afričkim zemljama.

16:33- Fauči: Ne bi me čudilo da je korona već u SAD

Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, rekao je da „ne bi bio iznenađen“ da je varijanta omikrona već u Sjedinjenim Državama.

Govoreći za NBC Njuz, predsednikov glavni medicinski savetnik rekao je da tek treba da bude potvrđen slučaj novog soja u SAD, ali je dodao da ga ništa ne može iznenaditi.

16:10- Južna Koreja ograničava dolaske iz osam afričkih drzava

Južna Koreja je saopštila da će ograničiti dolaske iz Južnoafričke Republike i još sedam afričkih zemalja iz zabrinutosti zbog nove varijante kovid-19 identifikovane u tom regionu.

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti Južne Koreje navela je da će od sutra, 28. novembra, ograničiti izdavanje viza za državljane iz osam zemalja sa juga Afrike, dok će državljani Južne Koreje koji se vraćaju iz regiona biti u karantinu.

16:06- ECDC:Omikron je veliki rizik za Evropljane

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je da novi soj virusa korona, nazvan omikron, predstavlja visok, do veoma visok rizik za Evropljane i pozvao ljude da ne putuju u pogođena područja.

15:44-Zašto je preskočeno slovo „xi“?

Odluka o imenovanju varijante privukla je pažnju mnogih, s obzirom na to da su preskočena dva slova grčkog alfabeta, što je dovelo do nagađanja da je SZO odluku doneo kako bi izbegao gnev Kine, tačnije slovo „xi“ (gzaj/ksaj) i bilo kakva aluzija na kineskog predsednika Si (na engleskom se Si piše „Xi“) Đinpinga.

15:10- Dva slučaja u Britaniji

Dva slučaja omikron soja koronavirusa otkrivena su u Velikoj Britaniji, saopštio je ministar zdravlja Sadžid DŽavid.

Dodao je da su dve osobe sada u samoizolaciji i da su slučajevi povezani.

15:06- I Mađarska uvodi ograničenja za putnike sa juga Afrike

Mađarska će uvesti ograničenja za putnike iz Bocvane, Lesota, Svazilenda, Mozambika, Namibije, Južnoafričke Republike (JAR) i Zimbabvea, saopštila je danas mađarska vlada nakon što je u JAR otkrivena nova varijanta koronavirusa.


14:26- Južna Afrika se žalil da je „kažnjena“ zbog otkrivanja novog soja

Ministarstvo spoljnih poslova Južnoafričke republike nije zadovoljno time što su zemlje širom sveta požurile da uvedu zabranu putovanja iz afričkih zemalja.

„Nauci treba aplaudirati, ne treba je kažnjavati“, saopištili su dodajući da je ova država kažnjena zbog naprednog genomskog sekvenciranja i sposobnosti da brzo otkrije nove varijante.

14:24 -Ima 30 mutacija

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da početni dokazi pokazuju da i oni koji su već imali kovid mogu da se zaraze omikronom.

Omikron u sebi ima 30 mutacija što objašnjava zbog čega se tako lako širi.

Virusolog Lorens Jang opisao je omikron kao soj virusa koji do sada ima najviše mutacija, uključujući i one koje ranije nisu viđene.

13:43- Naučnici: Omikron nastao kod nekoga ko je bio zaražen koronom

Naučnici kažu da je moguće da je omikron nastao kod nekoga ko je već bio zaražen koronavirusom, kao što je to već bio slučaj sa britanskim (alfa) sojem koji je nastao tako što je virus mutirao kod osobe sa kompromitovanim imunitetom.

13:08- Češka ispituje prvi sumnjivi slučaj omikrona

Vlasti u Češkoj su saopštile da proveravaju prvi mogući slučaj omikron soja kod putnice koja je doletela iz Afrike.

Premijer Andrej Babiš rekao je u pitanju žen koja je boravila u Namibiji, a u Češku se vratila preko Južne Afrike i Dubaija.

12:23- Japan proširio listu kovid-rizičnih afričkih zemalja

Nakon što je u Južnoj Africi otkrivena nova varijanta koronavirusa Japan će pooštriti granične kontrole i proširiti ih i na putnike iz Mozambika, Malavija i Zambije i zahtevaće desetodnevni karantin za sve koji ulaze u zemlju, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Japana.

12:03- Putnici na aerodromu nisu jeli sedam sati

Kako prenosi Telegraf, ljudi koji su zadržani na testiranju na holandskom aerodromu žale se kako ih niko ni o čemu ne informiše, nisu jeli sedam sati, neke od majki ostale su bez mleka za bebe.

„Ovde je haos, dali su nam 30 ćebadi, a ovde je 600 ljudi“, rekla je jedna od putnica.

11:32:- Omikron stigao u Nemačku

Nemački državni ministar upozorio je da je varijanta omikrona „veoma verovatno već stigla“ u Nemačku, pošto su mutacije koje su karakteristične za tu varijantu otkrivene kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

„Sinoć je nekoliko mutacija tipičnih za omikron pronađeno kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike“, tvitovao je Kai Kloze, državni ministar za socijalna pitanja i integracije u zapadnonemačkoj državi Hesen.

11:30- U Sloveniji obavezan karantin za putnike iz rizičnih područja 

Putnici koji stižu u Sloveniju iz područja zahvaćenih novom omikron varijantom koronavirusa, a zbog koje je SZO izrazila zabrinutost, od danas će morati u obaveznu izolaciju (karantnin), odlučila je vlada Slovenije.

10:40- I Hrvatska ograničava ulazak sa područja južne Afrike

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite doneo je odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze sa područja Južne Afrike, s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa.

10-30 -Italija zabranila ulazak afričkim putnicima

Italija je uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku, zbog širenja nove varijante koronavirusa.

9:05 -Bajden zabrinut

Predsednik Sjedninjenih Država Džozef Bajden rekao je da će od sledeće nedelje zabraniti ulazak većini putnika iz osam južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti u vezi sa pojavom novog soja korona virusa, otkrivenog u Južnoafričkoj Republici.

9:01 Australija uvela nova ograničenja

Zbog širenja nove varijante korona virusa, tzv. omikron soja od danas se u Australiji uvode nova ograničenja za sve koji su bili u devet južnoafričkih zemalja u kojima je potvrđeno širenje ovog novog mutiranog soja virusa.

8:31 Moderna razvija novu vakcinu

Kompanija Moderna saopštila je da namerava da razvije buster dozu anktikovid vakcine specijalno usmerene na novi soj omikron, detektovanog u Južnoj Africi i koji je Svetska zdravstvena organizacija označila kao „zabrinjavajući“.

 

7:56 Najviše zaraženih su mladi

U Južnoj Africi registrovano 2.828 novih slulajeva zaraze omikron varijantom. Većina njih su mladi, zbog čega raste zabrinutost kod zdravstvenih radnika ove zemlje.

7:23 61 putnik u Holadniji pozitivan

Od 600 putnika iz dva aviona koja su sletela u Holadniju iz Južne Afrike, njih 61 je pozitivno testirano na novi soj koronavirusa. Nakon dobijanja rezultata holandske vlasti zabranile su sva putovanja sa juga Afrike.

7:07 Države obustavljaju letove

Nakon što je prvi slučaj koronavirusa registrovan u Belgiji, Sjedninjene Države, Kanda, Austraija, Brazil i većina država članica Evropske unije obustavile su vazdušni saobraćaj sa afričkim zemljama.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar