Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Predsednik Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je donela Skupština na sednici 4. februara. "Želim da ukažem da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsednika Crne Gore saglasno njegovom smislu i duhu, otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, kao i poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa."Na osnovu izloženog, cenim razložnim da se Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje", naveo je Đukanović u obrazloženju upućenom parlamentu.

Skupština je 4. februara usvojila Predlog za izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.

Od 57 poslanika, 46 je glasalo za, a 11 je bilo protiv. Za su glasali poslanici koalicije „Crno na bijelo“, Socijalističke narodne partije (SNP) i opozicije. Protiv su bili poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore. Poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu bili u sali.

Dopune Zakona su u skupštinsku proceduru predali koalicija „Crno na bijelo“ i opozicija.

Potpredsednik Demokratske Crne Gore i poslanik u Parlamentu Vladimir Martinović poručio je da je predsednik Đukanović nepotpisivanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi priznao da su predlagači, uključujući i poslanike njegove partije, hteli da ruše ustavni poredak.

Martinović je na Tviteru upitao da ako je Đukanović taj koji u ovoj situaciji štiti ustavni poredak, „koliko ga tek ruše oni od kojih ga štiti, a koji ga ruše i prekrajanjem izborne volje.“

„Ni oni koji su u dilu sa njim ne znaju ko je on i na šta spreman, shvatiće kad ih odbaci kao isceđeno voće. Masovni i mirni narodni protesti su preki lek!“, zaključio je Martinović.

BONUS VIDEO: Protest ispred vlade Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram