Sofija Sapega
Sofija Sapega Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BelTA

Beloruski sud osudio je Sofiju Sapegu, devojku opozicionog novinara Romana Protaševiča, na šest godina zatvora zbog podsticanja društvene mržnje. U vreme kada je stigla vest o njenoj presudi, javnost je ostala iznenađena kada je čula da se Protaševič oženio, ali da njegova izabranica nije Sofija.

S obzirom da je ona ruska državljanka njen advokat je najavio da će tražiti pomoć od ruskog predsednika Vladimira Putina. Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je prokomentirao da će Sofija Sapega dobiti pomoć, ali nije želeo da komentariše presudu.

Sofija Sapega je dvadesetčetvorogodišnja državljanka Rusije koja je letela sa svojim dečkom, blogerom koji kritikuje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus u maju 2021. kada su ga beloruske vlasti preusmerile u Minsk, prenosi Rojters.

Belorusija je tada saopštila da je naredila da avion sleti nakon anonimne dojave da se u njemu nalazi bomba, a Protaševičc i Sapega su odmah privedeni, iako se pretnja bombom pokazala lažnom.

Sofija Sapega
Sofija Sapega Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BelTA

Protaševič i Sapega bili su u vezi šest meseci kada je došlo do incidenta i prizemljenja aviona.

Preusmeravanje komercijalnog leta radi njihovog hapšenja izazvalo je bes međunarodne zajednice i podstaklo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da uvedu dodatne sankcije Belorusiji.

Protaševiču tek treba da se sudi, a o istrazi koja se vodi protiv njega ne zna se mnogo. Bloger, koji je pobegao iz Belorusije 2019. godine, radio je kao urednik na poljskom kanalu Neksta lajv u aplikaciji za razmenu poruka „Telegram“.

Ovaj kanal, koji je otvoreno neprijateljski raspoložen prema Lukašenku, odigrao je važnu ulogu u emitovanju i koordinaciji ogromnih protesta opozicije 2020.

Sofija Sapega, Sofia Sapega
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Protaševič se oženio

Istovremeno, stižu vesti da se Roman Protaševič oženio, ali njegova izabranica nije Sofija Sapega. Prema njegovim rečima, njih dvoje su se razišli za vreme godišnjeg odmora u Grčkoj, pre incidenta sa Rajanerom. Oboje su tada uhapšeni i stavljeni u kućni pritvor koji su mesec proveli u istom stanu, prenosi Jutarnji list.

„Zajednički život nije doveo do međusobnog zbližavanja. Stalna prisutnost čuvara u skučenom prostoru u vrlo stresnoj situaciji očito nije pridonela usklađivanju karaktera. Podsetiću vas da smo Sofija i ja raskinuli pre sletanja u Minsk“, rekao je poduženjem obraćanju na internetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Istakao je da nemaju direktan kontakt, iako je on povremeno komunicirao sa njenim roditeljima.

Komentarišući vest o ženidbi beloruskog blogera, dopisnik Fajnenšel tajmsa iz Moskve Maks Sedon napisao je na Tviteru kako je Protaševič verovatno izbegao zatvor u zamenu za javno poniženje.

„Sumorna priča o sposobnosti beloruskog režima da slomi ljude“, napisao je.

BONUS VIDEO: Embargo na srpsku hranu u Belorusiji – Lukašenko sve manje tolerantan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar