Foto: Tanjug/ AP Photo/Paul Sancya, File

Roditeljima Itana Kramblija, koji je u novembru 2021. godine izvršio četvorostruko ubistvo, sudiće se po četiri tačke optužnice za ubistvo iz nehata, odlučio je Apelacioni sud u Mičigenu.

Džejms i Dženifer Krambli tvrdili su da optužbe nemaju pravno opravdanje i da ne bi trebalo da budu odgovorni za ubistva koje je izvršio njihov sin, prenosi CNN.

Sudsko veće državnog apelacionog suda priznalo je u saopštenju da pozivanje roditelja na odgovornost zbog postupka deteta predstavlja presedan, ali je situaciju nazvalo jedinstvenom i neuobičajenom.

Itan Krambli, koji je tada imao 15 godina, pucao je i ubio četiri, a ranio šest učenika i nastavnika u srednjoj školi u Mičigenu u decembru 2021. On se izjasnio krivim za optužbe za terorizam i ubistvo i suočava se sa doživotnom zatvorom, bez mogućnosti prevremenog uslovnog otpusta.

Foto: Tanjug/Clarence Tabb Jr./Detroit News via AP, File

Nekoliko dana nakon toga, njegovi roditelji takođe su uhapšeni pod optužbom da su svom sinu omogućili lak pristup vatrenom oružju i zanemarili znakove upozorenja na njegovo loše zdravstveno stanje, zbog čega su optuženi za četvorostruko ubistvo iz nehata.

Tužioci su tvrdili da su Kramblijevi „namerno ignorisali potrebe i dobrobit svog sina i pretnju koju je on predstavljao drugima“, a u sudskom podnesku iz decembra 2021. naveli su da su roditelji znali da je njihov sin depresivan i „fasciniran“ oružjem.

Foto: Tanjug/Oakland County Sheriff’s Office via AP, File

Na dan pucnjave, školski zvaničnici održali su sastanak sa Džejmsom i Dženifer Krambli, nakon što su otkrili uznemirujuće crteže sa oružjem koje je njihov sin nacrtao.

PROČITAJTE JOŠ:

Savetovali su im da odvedu sina iz škole i da mu u roku od 48 sati obezbede stručnu pomoć, ali su oni to odbili da urade i Itan se vratio u učionicu i počeo da puca.

Istražiteljima je rekao da je uzeo pištolj iz nezaključane fioke u svojoj kući, sakrio ga u ranac i doneo u školu. Džejms Krambli je kupio pištolj samo četiri dana pre masakra.

BONUS VIDEO: Masovna pucnjava na Univerzitetu Mičigen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar