Andrej Plenković, Ranko Krivokapić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u razgovoru s crnogorskim ministrom spoljnih poslova Rankom Krivokapićem da je Hrvatska zainteresovana za dalje razvijanje bilateralne saradnje s Crnom Gorom kao bliskim susedom i saveznikom u NATO.

„Očuvanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana u interesu je obe zemlje, posebno u uslovima nastavka ruske agresije u Ukrajini“, saopštila je vladina pres služba posle sastanka u Zagrebu.

Plenković je, dodaje se, ponovio da će Hrvatska nastaviti snažno da podržava evropski put Crne Gore i da prenosi svoja iskustva iz integracijskog procesa.

U saopštenju se prenosi da su Plenković i Krivokapić, koji boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, izrazili zadovoljstvo zajedničkim otkrivanjem spomen-ploče na Visu visokom oficiru nekadašnje JNA, crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, koji je tokom agresije na Hrvatsku odbio da učestvuje u napadima na hrvatske primorske gradove.

Crnogorski i hrvatski zvaničnici su u ponedeljak u Samogoru na Visu otkrili spomen-ploču Baroviću, koji se ubio u septembru 1991. pošto je kao komandat Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.

„Ovde neće biti razaranja dok sam ja zapovednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio“, Borovićeve su reči koje su ispisane na spomen-ploči.

***

BONUS VIDEO: Sramotna izjava Plenkovića o proteranim Srbima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar