skupstina crne gore (2)
Skupština Crne Gore Foto:skupstina.me

U sredu, u podne, u Belom salonu parlamenta, na poziv mandatara Miodraga Lekića, sastaće se lideri partija većine. Prema nekim procenama, tada bi trebalo da bude poznato ima li dogovora o formiranju nove vlade, jer bi u tom slučaju već sutra mogla da se pokrene inicijativa za zakazivanje vanredne sednice za 19. januar.

Neformalno, većina je 20. januar označila kao datum do koga bi trebalo da se završi priča o formiranju nove vlade, budući da tada ističe rok za raspisivanje predsedničkih izbora. Ne bude li dogovora o novoj vladi, opcija je da se zajedno sa predsedničkim raspišu i vanredni parlamentarni izbori, pišu Vijesti.

O mogućem sastavu nove vlade, za sada niko ne želi da govori. Jedini zvanični zahtev stigao je od lidera Pokreta za promjene (PzP) Nebojše Medojevića, koji traži da bude potpredsednik Vlade, zadužen za reformu sektora bezbednosti.

„To je jednostavno naš zahtev, ako ne prihvate naš zahtjev, neće biti ni podrške Vladi“, poručio je Medojević.

„Čekao je godinama priliku da se uhvati u koštac s organizovanim kriminalom i korupcijom, ali ja nisam mandatar, već Lekić, pa će on u razgovoru s PZP-om i to pitanje da iznijansira“, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

“Ako se svi slože, mi nećemo biti prepreka nikome ni za šta“, naglasio je potpredsednik Vlade Vladimir Joković.

Iz URE, s druge strane, podsjećaju kako je još u septembru postignuta načelna saglasnost da koaliciji Crno na bijelo pripadne bezbedosni sektor. Mandatar je nakon svega poručio:

„Primili smo k znanju te izjave i sada predstoji da se problem razreši dogovorom. Ono što znam pouzdano je da će i ovaj postupak, a i moguća vlada, biti ili ozbiljna, ili je neće biti“, naglasio je Lekić.

Ako je bude, biće to treća vlada u ovom mandatu, koji ističe krajem 2024. godine.

BONUS VIDEO: Opet kriza Vlade u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar