Bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, koji je pre 15 godina pobegao iz zemlje, vratio se na Tajland gde ga čeka osam godina zatvora. Ovaj kontroverzni političar dobro je poznat ovdašnjoj javnosti budući da je Šivatra godinama živeo u Crnoj Gori, dok je njegova sestra Jingluk Šinavatra, takođe bivša premijerka, 2019. godine dobila srpsko državljanstvo.

Naime, Šinvatra se u svojoj zemlji tereti za tri krivična dela – zloupotrebu službenog položaja i malverzacije, nezakonita naređenja državnoj banci da izdaje kredite i nezakonito držanje akcija preko posrednika.

Taksin Sinavatra
Taksin Šinavatra Foto:ISAAC LAWRENCE / AFP / Profimedia

Godinu dana nakon bekstva dobija crnogorski pasoš

Zbog tih optužbi je pobegao u inostranstvo 2008. godine kako bi izbegao zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, dve godine nakon što je svrgnut u vojnom puču koji je izveden dok je on u svojstvu premijera bio u Njujorku i prisustvovao sastanku u UN.

Prvih godinu dana niko nije znao gde se nalazi odbegli premijer. Međutim, onda je 2009. godine na opšte iznenađenje svetske javnosti dobio pasoš Crne Gore, i to po skraćenom postupku.

Tada su crnogorski mediji pisali da je u njihovu državu došao kako bi se sreo sa ćerkama i razmotrio svoje investicije u Crnoj Gori. To se ispostavilo tačnim, jer je danas već uveliko poznato da je Šinavatra vlasnik kompanije “Global TS Montenegro” i da je do povratka na Tajland važio za najbogatijeg Crnogorca. Njegovo bogatstvo se prema Forbsovoj listi procenjuje na 1,6 milijardi dolara.

Foto:(AP Photo/Wason Wanichakorn

Inače, kompanija u njegovom vlasništvu je pre šest godina od srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića kupila jugoistočni deo ostrva Sveti Nikola po ceni od 24 miliona evra.

Ipak, njegova kompanija nekoliko godina unazad beleži gubitke od 60 do 70 hiljada evra godišnje, što je prema mišljenju mnogih bilo glavni motiv Šinavatrinog pokušaja da se oslobodi nekretnina u Crnoj Gori i vrati u domovinu, iako ga u njoj čeka zatvor.

Sestra osuđena zbog korupcije, dobija srpski pasoš

Njegova sestra, Jingluk Šinavatra ipak se odlučila za Srbiju – i to u trenutku kada je, baš kao i za njenim bratom, bila raspisana poternica zbog korupcije.

Jingiluk Šinivatra
Foto: EPA/NARONG SANGNAK

Naime, Jingluk je od 2011. godine predvodila tajlandsku vladu, ali je u novom puču koji se dogodio tri godine kasnije i ona svrgnuta s vlasti. Zatim je osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije. Konkretno, na teret joj se stavljaju malverzacije sa prodajom pirinča, koje su Tajland koštale milijarde dolara. Iz zemlje je izbegla mesec dana uoči izricanja presude.

Kaznu je izbegla tako što je postala državljanka Srbije – a pasoš joj je lično uručila i dalje aktuelna premijerka Ana Brnabić.

Ova odluka podigla je veliku buru u javnosti, a jedini zvanični stav dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pokušao da obrani ovu odluku i rekao da se zalaže „za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša“, te dodao da ne vidi nikakav problem u tome da odbegla premijerka bude slobodna građanka njegove države.

„Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih. Ja ne vidim da je to za nas bilo kakav problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili bilo koju drugu korist za našu zemlju“, rekao je Vučić tada.

Jingiluk Šinivatra
Foto: EPA/NARONG SANGNAK

Nije izabrala Srbiju slučajno

Ipak, nakon ove odluke brojni srpski nezavisni mediji počeli su da istražuju razloge zbog kojih je odbegla tajlandska premijerka izabrala baš Srbiju.

Pročitajte još:

Nit koju su uočili novinari srpskog Nedeljnika, jeste to što je Vučićev prijatelj iz inostranstva prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan bio prvi koji je Taksinu Šinavatri u Emiratima pružio utočište kada je pobegao s Tajlanda.

Potom je, Šinavatra, kako navodi Nedeljnik, svoj nekadašnji fudbalski klub Mančester Siti, prodao bratu svog domaćina, takođe šeiku Mansuru bin Zajedu. U Srbiji je šeik Muhamed bin Zajed najpoznatiji po učešću u projektu Beograd na vodi.

BONUS VIDEO „Need for speed“ na tajlandski način

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare