Pusi Rajot
Pusi Rajot Foto:EPA-EFE/KELLY BARNES

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je nakon žalbe advokatice Line Budak, ekstradicioni pritvor protiv pridružene članice benda Pusi Rajot Ajsoltan Nijazove, pa će ona u najkraćem roku biti puštena na slobodu.

Ključni argument žalbe bila je činjenica da je Nijazova već u Rusiji, kao što je tvrdila, izdržala zatvorsku kaznu za delo za koje je Turkmenistan preko Interpola sada potražuje. Tu presudu advokatica Budak je dostavila uz žalbu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Neprihvatljivo je da je jedan od razloga za pritvaranje činjenica da ona nema boravište u Hrvatskoj i da ničim nije vezana za teritoriju Republike Hrvatske. Naime, Hrvatska je članica EU-a i ona slobodno putuje širom EU-a, kako po zemljama članicama tako i po evropskim zemljama koje nisu članice Unije. Očekujemo da će ovoga puta sud savesno ocenjivati utemeljenost zahteva Turkmenistana“, kaže Budak te dodaje da bi izručenje Turkmenistanu bilo za nju pogubno, prenosi Jutarnji list.

„Naročito iz razloga jer je i njen otac ubijen u zatvoru u Turkmenistanu, a radi se o slučaju političkog progona zbog neslaganja sa tim nedemokratskim režimom. Povrh toga, položaj žena u toj državi je ispod minimuma prava koje žene uživaju u razvijenim zemljama“, rekla je advokatica Budak dan ranije.

BONUS VIDEO: Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar