Pusi Rajot
Pusi Rajot Foto:EPA-EFE/KELLY BARNES

Hrvatska policija uhapsila je članicu ruske grupe Pusi Rajot, Ajsoltan Nijazovu na granici sa Slovenijom. Nijazovu turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevere novca.

„30. maja je Županijski sud u Zagrebu odredio pritvor Nijazovoj radi izručenja, pritvor može trajati 40 dana, u kom vremenu država Turkmenistan ima rok da dostavi relevantnu dokumentaciju koju će ispitati naš domaći sud“, rekla je novinarima advokatica Budak.

„Uslovi u hrvatskim zatvorima gori nego u ruskim“

Advokatica Lina Budak je istakla da je posebno brinu navodi klijentkinje o tome da su uslovi u hrvatskim zatvorima gori nego oni u ruskim zatvorima, gde je bila osuđena pa je u zatvoru provela šest godina, prenosi Dnevnik.hr.

„Ta stvar je mene kao građansku Hrvatske i EU-a posebno zabrinula. Smeštena je u neprikladnim uslovima sa sedam osoba u malom prostoru. Bila je juče gladna, tako mi je kazala, na dan kad je uhapšena nije joj pružena mogućnost niti da se odmori, ni da pojede nešto“, istaknula je Budak.

Pozvala je pravobraniteljicu da im se pridruži u ovom predmetu na način da kao jedna nezavisna institucija dođe u Remetinec i obavi razgovor s Nijazovom.

„Protiv rešenja o određivanju pritvora radi izručenja podnosimo žalbu, i želimo verovati da ćemo uspeti“, zaključila je Budak.

Objasnila je i da je Nijazova uhapšena zbog stare Interpolove poternice od države Turkmenistan koja je na snazi iako je ona osuđena u Rusiji i bila je u zatvoru šest godina.

Izručenje bi bilo „sramota za Hrvatsku“

Članica Pusi Rajot Marija Aljohina kazala je da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svetu.

„Nešto poput Severne Koreje, ali manje popularno“, dodaje. Izvestila je i da je Nijazova uhapšenna na Dan državnosti i da im je rečeno da će tek sledeći dan ići na sud.

#related-news_0

„Nekom nesrećom išla je na sud bez advokata, tužitelja, samo sa prevodiocem. To nam je bilo šokantno. Hrvatske vlasti tražile su od turkmenistanskih da im pošalju optužnicu. Imamo službene dokumente komunikacije između Hrvatske i Turkmenistana, što je zastrašujuće“, ustvrdila je Aljohina.

Sara Lalić iz Centra za mirovne studije kazala je da bi izručenje Nijazove predstavljalo kršenje međunarodnog prava, kao i da bi to bila „sramota za Hrvatsku“.

Hrvatski P.E.N. centar takođe je poručio da su „jako zabrinuti“ zbog mogućeg izručenja Nijazove, dodavši da je njihovo mišljenje da se Nijazova nalazi u situaciji opasnoj po život te mole da se slučaj pažljivo razmotri, jer može imati tragične poslednice za nju.

BONUS VIDEO: Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare