Foto:Shutterstock

Subota, 29. jul, bio je fatalan dan za porodicu Paterson i njihove rođake. Australijanka Erin Paterson (48) pozvala je na ručak svog bivšeg supruga Sajmona Patersona, njegove roditelje, Gejl i Dona i njenu sestru i muža - Heder i Iana. Na ručku su bila i deca bivšeg bračnog para, ali je Sajmon zbog drugih obaveza preskočio porodično okupljanje. Ispostaviće se da je to najbolji potez koji je u životu povukao - nakon ručka, troje ljudi je umrlo od trovanja pečurkama, jedna osoba se bori za život, a policija ozbiljno sumnja na Erin.

Ova potpuno luda priča počela je kada su se Gejl i Don Paterson našli na ručku s unucima u domu svoje bivše snaje Erin Paterson u Leongahi – dva sata vožnje jugoistočno od Melburna. S njima je bila i porodica Vilkinskon – Gejlina sestra Heder i njen suprug Ian.

Nakon što su pojeli obrok, svi gosti su osetili neobjašnjive tegobe te su se sami uputili u lokalnu bolnicu. Ubrzo je postalo jasno da se radi o ozbiljnijem zdravstvenom problemu, pa su prebačeni u bolnicu u Melburnu radi dalje medicinske nege.

Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Nažalost, Heder (66) i Gejl (70) preminule su u petak, a Don (70) u subotu. Ian (68) se i dalje bori za život, čekajući transplantaciju jetre.

Policija je saopštila da se veruje kako su gosti konzumirali smrtonosne zelene pupavke, koje su odgovorne za većinu smrtnih slučajeva povezanih s trovanjem pečurkama širom sveta. Zagonetno je što je samo četvoro gostiju bilo otrovano, dok su domaćica Erin Paterson, kao i njena deca, prošla bez poteškoća.

Sajmon izbegao tragediju

Kako piše Dejli mejl, Sajmon je u poslednjem trenutku otkazao dolazak, jer se oporavljao od stomačnog virusa zbog kojeg je nekoliko meseci bio u bolnici.

Policija je odmah pokrenula istragu i sumnju bacila na Erin, jer su posle tog smrtonosnog ručka, Sajmonovi roditelji i njegova tetka Heder, umrli od trovanja. Hederin suprug Ian i dalje je u bolnici.

Sajmonov prijatelj smatra da je Erin kriva, jer je, kako on tvrdi, želela da zadrži porodičnu kuću u kojoj je živela sa decom pre razvoda.

Komšija Gejl i Dona Patersona, koji nije želeo da bude imenovan, opisao je svoje komšije kao ljubazne ljude, koji su održavali kontakt sa bivšom ženom svog sina čak i posle rastanka.

Takođe je otkriveno da je Sajmon proveo 21 dan na intenzivnoj nezi nakon što se srušio u svom domu.

„Bio sam u indukovanoj komi 16 dana tokom kojih sam imao tri hitne operacije uglavnom na tankom crevu. Moja porodica je dvaput zamoljena da dođe da se oprosti od mene, jer nisu očekivali da ću preživeti. Sada sam na rehabilitaciji. Mogu sam da hodam i obavljam dnevne funkcije, međutim, levo rame mi je veoma slabo“, rekao je Sajmon.

Patersonov komšija kaže da je Sajmon živeo sa roditeljima dok se oporavljao od bolesti.

„Možda je nakon njegove bolesti došlo do razdvajanja. Ne znamo zašto su se razišli. Bili su veoma povučena porodica“, kazao je on.

Nakon kobnog ručka Erin je pobegla iz kuće i odbila da otkrije šta je poslužila kao obrok. Erin Patterson, 48-godišnja domaćica koja je pripremila ručak, tvrdi da je potpuno nesvesna šta se dogodilo i da voli svoju porodicu te im nikada ne bi namerno nanela štetu.

Kad je policija privela, Erin je negirala da je počinila bilo kakav prekršaj, tako da ne očekuje da se protiv nje podigne optužnica.

Dejli mejl se ogradio i naveo da ni na koji način ne sugeriše da je Erin odgovorna za Sajmonovu bolest i za nedavne smrti.

Pročitajte još...

Detektivi su zaplenili niz predmeta u kući, uključujući dehidrator za hranu za koji veruju da je korišćen za pripremu otrovnih pečuraka, za koje se veruje da su bile „glavna poslastica“ na porodičnom ručku. Policija smatra da Erin verovatno nije jela pečurke.

Nakon što je vest o ovom trovanju buknula u javnosti, novinari ne napuštaju imanje Erin Paterson.

Ona i dalje odbija da odgovori koje jelo je poslužila svojim gostima.

BONUS VIDEO Požari u Portugalu zahvatili hiljade hektara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare