Foto: Tanjug/Bernd Wei'brod/dpa via AP

U Nemačkoj su u ponedeljak ujutro počeli štrajkovi poljoprivrednika protiv ukidanja subvencija, a policija je u stanju pripravnosti. Poljoprivrednici su izašli na ulice sa svojim traktorima, a pridružili su im se i vozači kamiona. Bild piše da su prvi demonstranti već stigli u Berlin, te da su u nedelju uveče krenuli prema Brandenburškoj kapiji.

Poljoprivrednici su blokirali ulaze na auto-puteve u Saskoj i Bavarskoj. Slama, seno i stočna hrana pronađeni su na putu A93 kod grada Selba u Bavarskoj. Portparol bavarske policije rekao je da ne veruje da je neko vozilo taj teret izgubilo slučajno.

Kako je ranije izvestio DW, ovog ponedeljka praktično neće biti dela Nemačke koji će normalno funkcionisati. Na putevima će biti na hiljade traktora – na protestu koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji.

Foto: Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Bild je mapu kartu s gradovima i putevima čije se blokade najavljuju – spisak je poduži. Vlasti su pozvale građane da u ponedeljak koriste železnički prevoz i odustanu od vožnje automobilima, poslodavci poručuju ljudima da rade od kuće gde je to moguće, škole će deci opravdati izostanke s nastave.

SZ piše da bremenska policija očekuje da će tamo doći 2000 vozila.

Nastava će se u nekim bavarskim školama odvijati onlajn.

Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Scene s blokadama su se proteklih nedelja viđale tu i tamo po Nemačkoj. Sredinom decembra su stotine traktora stajale u centru Berlina.

Na nekim snimcima se vidi kako policija pokušava vozilima da blokira put traktora, ali ovi skreću s puta i zaobilaze policijske blokade.

„Mnoge akcije nisu samo pravno neopravdane, već ponekad predstavljaju ugrožavanje saobraćaja i javne bezbednosti i reda“, kažu iz sindikata policije. Jer, policija će imati pune ruke posla.

Foto: Medien Service Mueller I Patrick Meier / imago stock&people / Profimedia

Problem su subvencije

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja i unošenje određenih izdataka u proračun za 2024. godinu, u državnoj kasi je nastala rupa od 17 milijardi evra.

Tek je pre neki dan postignut kompromis oko novog proračuna u koalicijskoj vladi sastavljenoj od tri stranke – socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP). Time se ukidaju razne subvencije, što će dovesti do značajnog povećanja cene benzina i dizela, električne energije i grejanja, a ukinute su i subvencije za električne automobile i smanjen je tempo mnogih investicija.

A što se tiče poljoprivrednih proizvođača – brisane su subvencije za dizel gorivo i uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, zavisno od snage motora i potrošnje goriva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Teški traktori i poljoprivredna vozila troše velike količine dizela i imaju motore velike snage. Nemački poljoprivrednici smatraju da se njihovo oruđe ne sme tretirati isto kao i privatni automobili.

To je razlog zašto su ljuti poljoprivrednici pozvali na blokadu cele zemlje. Uplašena vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredna vozila i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo. No time poljoprivrednici nisu bili zadovoljni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare