Rezidencija Valdaj i Vladimir Putin Foto:Navalny website / WillWest News / Profimedia

Usled povećanih aktivnosti ofanzivnih dronova iz Ukrajine, rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina u Valdaiju severno od Moskve, sada je ojačana sa višestrukim sistemima protivvazdušne odbrane.

U nekim ranijim izveštajima je navedeno da je blizu predsednikove rezidencije za odmor instaliran jedan PVO sistem Pancir, ali sada i satelitski snimci potvrđuju prisustvo najmanje sedam takvih sistema raspoređenih oko dobro čuvanog kompleksa, prenosi Njuzvik.

Razmeštanje sistema PVO oko Putinovog rezidencijalnog kompleksa u Valdaiju potvrđeno je i iz Instituta za proučavanje rata (ISW), američke nevladine istraživačke grupe. ISW sugeriše da je ovo raspoređivanje PVO sistema deo šire strategije za zaštitu potencijalno značajnih ciljeva od napada ukrajinskih dronova, koji sve masovnije dejstvuju duboko po ruskoj teritoriji.

POGLEDAJTE JOŠ:

PVO sistemi Pancir su sredstva kratkog do srednjeg dometa namenjeni za uništavanje aviona, helikoptera, raketa ili drugih, manjih pretnji poput dronova i mogu presresti ciljeve na udaljenosti između 20 i 40 kilometara. Satelitski snimci zabeleženi 6. maja ukazuju i na prisustvo drugih, nepoznatih vojnih tehnologija blizu predsedničke palate.

Drugi obaveštajni izvori tvrde da je identifikovano najmanje još šest PVO sistema zajedno sa jedanaest mobilnih sistema zemlja-vazduh S-300/400 i nekoliko radarskih stanica dugog dometa raspoređenih oko Putinove rezidencije, ali vojni analitičari ne isključuju mogućnost da ih ima još, sakrivenih u gustoj šumskoj oblasti koja okružuje rezidencijalni kompleks u Valdaiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar