Foto: Savo Prelević/Vijesti.me, Shutterstock

Prodaja većinskog paketa akcija Prve banke Crne Gore ozbiljna je mogućnost i o tome se pregovara već mesecima. Potencijalni kupac je Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, i pregovori mogu da urode plodom, prema rečima izvora bliskih akterima. Sve se dešava u svetlu revizorskog mišljenja sa rezervom na poslovanje Prve banke, uz ocenu da postoje "neizvesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje".

Ovo inače, nije prvi put da se pregovara o prodaji ove banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

Još 2011. godine, po medijskim izveštajima, pregovaralo se o prodaji Prve banke ruskom bankaru Vladimiru Antonovom, koji je nekoliko godina kasnije postao akter globalnog skandala pranja novca. Ti pregovori nisu urodili plodom.

A 2013. godine, opet prema medijskim izveštajima, pregovaralo se sa porodicom Al-Nahijan iz UAE, ali ni to nije imalo uspešan epilog.

Prva banka Crne Gore Foto:Zoran Đurić/Vijesti.me

Revizorska kuća BDO dala je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze Prve banke za poslovanje u 2022. godini. Revizor je naglasio da postoje značajne neizvesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje, kao i da će nastavak poslovanja u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju.

Izveštaj revizora objavljen je u maju ove godine.

Akcionari su informisali revizora da postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strateških investitora iz Evrope i regiona. Više detalja tada nije saopšteno.

Prema revizorskom izveštaju, postoje materijalno važne neizvesnosti koja izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ; Savo Prelević/Vijesti.me, Logo/promo;Shutterstock

Prva banka je imala brojne komplikovane poslovne epizode u poslednjih 15-ak godina, bila je pogođena skandalima i brojnim optužbama, uključujući i za nezakonitu državnu pomoć. Prodajom njenih akcija svojevremeno je dobro zaradila i kompanija čiji je osnivač sam Milo Đukanović, „Kapital Invest“. Ta je firma godinama je bila akcionar Prve banke i pominjana je u aferi „Prvi milion“, odnosno sumnjivoj kupovini akcija i kreditu kod Pireus banke u Londonu.

Slučaj nije završio na sudu, a Đukanović je odbacio sve optužbe, piše RTCG.

Poštanska štedionica, čiji je puni pravni naziv Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd je jedna od najvećih banaka u Srbiji. Osnovana je 1921. godine sa sedištem Beogradu. Od aprila 2022. godine jedina je banka koja posluje na srpskom tržištu u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srbije.

Juče je portal Nova.rs objavio da su u toku intenzivni pregovori o akviziciji. Tako je izvršni direktor Prve banke Tarik Telaćević u utorak, 4. juna, boravio je u Beogradu gde je predstavio poslovne bilanse i ostale važne informacije o banci.

POGLEDAJTE JOŠ:

Inače, Prva banka je akcionarsko društvo a 41,46 odsto akcija poseduje Aco Đukanović, dok deo akcija ima i EPCG.

Glavni razlog za kupovinu Prve banke je uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore. Takođe, Srbija je zainteresovana i za kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udela.

Pored toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi bila podrška platnom prometu Srbije i Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar