Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je danas upozorenje Iranu navodeći da će SAD delovati "odlučno" na svaki napad, u vreme kada se svet brine o širenju sukoba na Bliskom istoku.

„SAD ne traže sukob sa Iranom. Mi ne želimo da se ovaj rat proširi. Ali ako Iran ili njegovi posrednici napadnu bilo koga od američkog osoblja, nemojte se zavaravati, mi ćemo braniti naš narod, branićemo našu bezbednost, brzo i odlučno“, rekao je Blinken u izjavama pred Savetom bezbednosti UN.

SAD su optužile Iran, saveznika Hamasa i libanskog Hezbolaha, da „aktivno olakšava“ napade na baze gde su stacionirani američki vojnici na Bliskom istoku, i pojačali su svoje vojno prisustvo u regionu.

Blinken je takođe pozvao Savet bezbednosti da podrži nacrt rezolucije SAD, u kome se ističe pravo svih država na individualnu ili kolektivnu samoodbranu.

Savet bezbednosti UN, podeljen po izraelsko-palestinskom pitanju prošle nedelje je odbacio ruski predlog rezolucije u kome se tražio „humanitarni prekid vatre“.

Drugi predlog rezolucije koji je sastavio Brazil blokiran je američkim vetom. Vašington je osudio taj tekst koji ne pominje pravo Izraela da se brani.

Blinken je pitao gde je ogorčenost, gađenje, odbacivanje i eksplicitna osuda užasa, posle nabrajanja nekih od delovanja Hamasa u njegovom napadu na Izrael 7. oktobra.

„Ni jedan član Saveta, ni jedna zemlja u ovom krugu, ne bi mogla i ne bi želela da toleriše masakr svog naroda“, rekao je Blinken.

***

BONUS VIDEO: Izrael objavio snimke sa telesnih kamera Hamasovaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar