Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Koplja između Rusije i Ukrajine trenutno se lome na strateški važnom gradu Donjecka - Bahmutu. Rusi su započeli prodor u ovaj grad koji je njihov strateški fokus poslednjih pet meseci. Ukrajinci svim snagama pokušavaju da ih obuzdaju, svesni da bi gubitkom ove tačke omogućili dalji prodor Moskve ka teritorijama koje su mesecima mukotrpno oslobađali.

Naime, snage ruskog predsednika Vladimira Putina od avgusta ulažu velike napore na bojnom polju oko Bahmuta.

Vojni analitičari sugerišu da je ruski plan verovatno opkoljavanje grada taktičkim napredovanjem prema severu i jugu. Zauzimanje grada, iako bi imalo ograničenu operativnu vrednost, potencijalno bi omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja kao što su Kramatorsk i Slavjansk.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Takođe, ovime bi se prekinuo niz poraza Rusije, koje doživljava već nekoliko meseci.

Iz tog razloga je Bahmut tokom proteklih nedelja postalo jedno od retkih mesta iz kog se Rusija nije povukla. Razlog tome je to što joj je očajnički potrebno nešto što bi moglo da promeni narativ rata.

Problem u ovoj operaciji jeste to što bitke poput ove troše snage koje bi se mogle koristiti na drugom mestu.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Bez obzira koliko je njihov napredak ovde spor i skup, bio je stabilan. Kada su Rusi početkom leta zauzeli obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk, Bahmut je trebalo da bude sledeći, a ruske snage su tada planirale da krenu ka Kramatorsku i Slavjansku. Međutim, Ukrajina je uzvratila iznenadnom kontraofanzivom na istoku i jugu, potiskujući Rusiju dalje na sever, pa Kramatorsk i Slavjansk više nisu u dometu njihove artiljerije.

Osvajanjem Bahmuta ličnu korist mogao bi da ostvari i Jevgenij Prigožin, vođa paravojne formacije Vagner kog zapadni mediji targetiraju kao predvodnika ovog napada. Prigožin, javnosti poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“, se nada da će, ukoliko pokori Bahmut, zadobiti nove pristalice i povećati broj onih koji spadaju u radikalno nastrojeni deo javnosti i vojske, koji su odavno nezadovoljni ruskim porazima.

Ukrajinci: Svakog dana pogine bar 10 vojnika

Ruski napredak potvrdila je i ukrajinska strana. Njihova vojska uz velike gubitke očajnički pokušava da zadrži liniju fronta pred ruskom ofanzivom.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Komandanti ukrajinskih vojnika kažu da se ovde svakodnevno žrtvuju desetine života. Veliki deo ovih bitaka se vode se izbegavajući artiljerijske pretnje, u podzemnim bunkerima, gde lokalni ukrajinski komandanti mogu da odgovore na ruske napade.

Pročitajte još:

Zbog toga su vojni analitičari svojevremno, u jednoj od analita za CNN, opisali bitku za Bahmut kao kombinaciju ratovanja ranog 20. veka i najnovije tehnologije. Dok trupe kopaju rovove iznad, posmatrači artiljerije sa obe strane koriste dronove za bolje ciljanje i granatiranje.

Ukrajinske snage optužuju Ruse da koriste fosfornu zapaljivu municiju i termobarične vakuum bombe. Put do grada više puta je prekrio gust dim, iz koga vrebaju brojne opasnosti.

Zbog toga su Ukrajinci primorani da beže, ostavljajući iza sebe žestoke artiljerijske baraže i povlačeći se dublje u teritoriju pod kontrolom ukrajinske vojske.

BONUS VIDEO Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar