Denis Bećirović Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da je vreme da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prestane da izbegava reč suverenitet i da počne konkretno da poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi portal Klix, on je istakao da je Ustavom BiH, koji je sastavni deo Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, propisano da entiteti imaju pravo da uspostavljaju odnose sa susednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH.

Bećirović je istakao da paralelne odnose entiteta Republika Srpska treba razumeti kao dopunu normalnih međudržavnih odnosa BiH i Srbije, a ne kao zamenu za njih ili kao priliku za njihovu zloupotrebu.

Kako je naveo, samo ono što ostane neregulisano u odnosima BiH i Srbije, entitet Republika Srpska može regulisati paralelnim odnosima, uz prethodnu saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Njemu je Tviter objavom odgovorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je Bećirovića nazvao „umobolnim“ i poručio da „zaslužuje adekvatan tretman u psihijatrijskoj klinici“.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare