Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Bela kuća je saopštila da predsednik Džozef Bajden neće blokirati predaju dokumenata istražnoj komisiji Predstavničkog doma koja istražuje pobunu 6. januara na Kapitolu Hilu, čime je praktično pokrenut obračun sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom koji ne želi da se ti dokumenti dostave istražnim organima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pismo savetnice Bele kuće Dejne Remus upućeno Arhivu SAD zapravo je početak potencijalno dugotrajne pravne bitke oko nemira na Kapitolu, prenosi AP.

Tramp, koji je svojim pristalicama na dan nemira poručio da se „bore pakleno“ i branio izgrednike koji su tukli policiju i provalili u zdanje američkog Kongresa, pokušava da spreči kongresnu istragu.

Odbor Predstavničkog doma koji istražuje 6-januarsku pobunu formiran tokom leta, sada ima značajan zadatak da ustroji sve detalje i pribavi dokumente i iskaze od svedoka koji mogu, ali nisu obavezni da sarađuju.

Advokat Stiv Benon, bivši Trampov saradnik, izjavio je da neće učestvovati u istrazi odbor Predstavničkog doma, jer se Tramp poziva na predsedničku privilegiju i zahteva izuzeće.

Benon je bio jedan od najbližih saradnika Donalda Trampa, ali 6. januara nije više bio angažovan u Trampovoj administraciji.

Dva druga Trampova pomoćnika, bivši šef osoblja Bele kuće Mark Medous i bivša zvaničnica u Pentagonu Keš Patel, sarađuju sa odborom, potvrđeno je zvanično iz Predstavničkog doma.

BONUS VIDEO: Šteta od poplava u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram