Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia, Mandel NGAN / AFP / Profimedia, Jacquelyn Martin / AFP / Profimedia

O bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu objavljene su brojne knjige, ali uskoro izlazi još jedna zbog koje je bivši predsenik toliko pobesneo da je tražio njenu zabranu. Autor knjige "Odmah ću vam postaviti pitanja" je Stefani Grišam, bivša Trampova sekretarka za štampu i šefica kabineta nekadašnje prve dame Melanije Tramp. U njoj Grišam iz prve ruke opisuje svoje vreme u Beloj kući, piše CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Delovi knjige već su procurili u javnost, a u njima se navodi da, između ostalog, Grišam opisuje burni period nakon što su objavljeni Trampovi intimni navodni odnosi sa Stromi Danijels i Keren Mekdugal. Grišam piše da je poniženje javnosti pretvorilo Melaniju u hrabru prvu damu, prenosi CNN.

„Nakon što je priča o Stormi Danijels izašla u javnost, osetila sam da je gospođa Tramp  oslobođena. Uvek je bila nezavisna od svog muža, ali sada kada joj naneta nepravda i kada je bila javno ponižena, delovala je oslobođeno da radi šta god želi ili ne želi“, piše Grišam.

Donald i Melanija Tramp Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Grišam takođe iznosi i detalje samita sa Vladimirom Putinom koji je pratio ceo svet. Kako je nevela, Tramp je rekao Putinu tokom samita G20 2019. godine da će se prema njemu ponašati oštrije dok su kamere tu.

„U redu, sa Vama ću se ne koliko minuta ponašati oštrije, ali to je za kamere. Kada oni odu, razgovaraćemo. Razumete?“, rekao je Tramp Putinu u Japanu.

Takođe, ističe da je Putin doveo sa sobom zgodnu ženu prevodioca kako bi Trampu odvratio pažnju na sastanku.

Vladimir Putin i Donald Tramp. Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Grišam govori i o Trampovom ponašanju prema njoj. Kaže da je često bio ljut i da je neretko i ona bila meta te ljutnje, pa je njegovo ponašanje opisala kao „zastrašujuće“, prenosi CNN.

„Kada sam počela da uviđam njegovu narav, počela sam da žalim zbog odluke da odem Zapadno krilo. Nije mu se sviđalo kada su mu govorili da su stvari koje želi da radi neetičke ili nelegalne. Počeo bi da vrišti na njih. Onda bi ih saslušao, pa bi ponovo vikao na njih“, napisala je ona.

U knjizi nije zaobišla ni Trampovu ćerku Ivanku kao i njenog muža Džerada Kušnera.

Ivanka Tramp Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Istakla je da je Ivanka dolazila na sastanke na kojima njeno prisustvo nije bilo potrebno, uključujući i vreme kada je zatražila da se tadašnji predsednik obrati naciji iz Ovalnog kabineta na početku pandemije koronavirusa.

Ivankinog muža, Džerada je opisala kao Raspućina u dobro skrojenom odelu i istakla je da joj je sve manje dopadao kako je vreme prolazilo.

Dodala je da je par pokušao da se uključi na sastanak sa kraljicom Elizabetom II tokom Trampove posete Britaniji 2019. godine.

Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

„To bi bilo kršenje protokla. Prisustvovali su samo predsednik i prva dama. Džerard i Ivanka su bili na državnoj večeri“, navodi se. Istakla je da je situacija rešena kada nisi mogli svi da stanu u predsednički helikopter.

„Konačno sam shvatila šta se dešava. Džerad i Ivanka su mislili da su kraljevska porodica SAD-a“, dodala je.

Grišam je napisala da je Tramp jednom pitao njenog tadašnjeg dečka, koji je takođe bio Trampov pomoćnik, da li je ona dobra u krevetu. Navodi da je Tramp stalno pitao „gde je mlada pomoćnica za štampu na medijskim događajima“ i navodno je tražio da mu je dovedu u kabinu predsedničkog aviona kako bi je pogledao „od pozadi“.

Donald Tramp Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Ona je takođe razotkrila jednu od najvećih misterija Trampovog imidža – njegovu kosu.

Grišam je stakla da se Tramp sam šišao velikim makazama koji bi verovatno mogle preseći i vrpcu prilikom otvaranje neke od njegovih nekretnina.

Ko je Grišam i šta su je poručio Tramp?

Grišam je počela da radi za Trampa 2015. godine, kao pregovarač za medije na početku kampanje. Ušla je potom u Belu kuću, a od 2017. godine radila je za Melaniju Tramp. Podnela je ostavku nakon napada na Kapitol 6. januara. Sada živi u Kanzasu, gde je poslednjih meseci pisala ovu knjigu, rekao je izvor za CNN.

Donald Trump Donad Tramp
Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

O ovoj knjizi se oglasio i sam Tramp.

„Šteta što izdavači nastavljaju da objavljuju ovo dosadno smeće. Mi i pokret MAGA smo na to navikli. I jednog dana u ne tako dalekoj budućnosti vratiće nam se glas i u medijima ćemo biti tretirani fer“.

Njegova portparolka Liz Harington je dodala: „Ova knjiga je još jedan bedan pokušaj da se unovši predsednikova snaga i prodaju laži o porodici Tramp“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar