Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U Češkoj su od jutros otvorena birališta. Prvi birači, oni koji su u samoizolaciji, još juče su mogli da glasaju na posebno obeležnim mestima, a svi ostali danas i sutra zaokružiće na glasačkom listiću partiju koju žele da vide u budućem sazivu parlamenta. Svega nekoliko dana uoči izbora, premijer Andrej Babiš našao se u epicentru trenutno najvećeg svetskog skandala - Pandora papiri - međutim, ankete kažu da može da se nada dobrom rezultatu. Sa kim će formirati vladu je sasvim drugo pitanje.

Pročitajte još:

Ankete uoči izbore pokazuju da ANO, populistička stranka Andreja Babiša, može da računa na oko 26 odsto glasova na izborima koji se održavaju 8. i 9. oktobra.

Babiševi glavni izazivači su liberalna Piratska partija, koja predvodi dvostranačku koaliciju Pirati-gradonačelnici, dok je na trećem mestu partija desnog centra Građanske demokrate, koja predvodi koaliciju „Zajedno“. Mogući postizborni partneri ANO na granici su da ne pređu cenzus, dok se ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija i njihov lider Tomio Okamura već sada nude kao partneri. Međutim, ANO nije promenila stav od prethodnih izbora 2017. godine i ne želi saradnju sa ekstremistima.

Češki predsednik Miloš Zeman poručio je da nijednoj od koalicija neće poveriti mandat za sastav vlade, već jedino pojedinačnom pobedniku izbora, zbog čega se očekuju dugi i teški pregovori.

Babiš i Pandora papiri

Nekoliko dana uoči izbora, Andrej Babiš ili „češki Tramp“ kako ga mediji nazivaju, bio je „zvezda“ serijala tekstova međunarodnog tima novinara koji je otkrio kako svetski moćnici skrivaju svoje bogatstvo i izbegavaju plaćanje poreza preko ofšor računa. Takozvani „Pandora papiri“ otkrili su da je Babiš preko ofšor kompanija na Britanskim devičanskim ostrvima kupio dvorac vredan 22 miliona evra na Azurnoj obali. Babiš na francuskoj rivijeri poseduje još sedam nekretnina, uključujući dvospratnu vilu sa bazenom i garažom.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Premeštanje novca ili korišćenje ofšor kompanija za kupovinu imovine nije nezakonito, međutim, u ovom slučaju je sporan izvor sredstava koji nije poznat. Problem je i što Babiš ovu imovinu nije prijavio nadležnim organima, iako je bio dužan da to uradi.

Afera „Rodino gnezdo“

Češki premijer nije prvi put u centru skandala. U junu ove godine tamošnja policija je tražila da bude optužen za prevaru kao jedan od aktera dugogodišnje afere „Rodino gnezdo“.

Premijera sumnjiče da je farmu „Rodino gnezdo“ privremeno izdvojio iz svog poljoprivredno-prehrambenog holdinga „Agrofert“ i čitavu imovinu preneo na članove šire porodice, kako bi farma mogla da dobije evropska sredstva namenjena malim preduzetnicima. Reč je oko dva miliona evra koje je farma dobila, nakon čega je vrlo brzo vraćena u vlasništvo „Agroferta“.

Ova afera je dovela do najvećih uličnih protesta od Plišane revolucije 1989. godine i pada komunizma. Na protestima je zahtevana njegova ostavka.

Babiš je dugo odbacivao sve optužbe, ali je u avgustu Evropska komisija zapretila obustavom isplata subvencija EU Češkoj zbog sumnje u sukob interesa u poslovima premijera.

Bivši doušnik Državne bezbednosti

Andrej Babiš je, inače, sin nekadašnjeg komunističkog funkcionera. Otac mu je, kako tvrdi aktuelni premijer, ostavio dosta novca. Mlađi Babiš je novac početkom devedesetih preneo iz Švajcarske u Češku kako bi kupio državnu firmu „Agrofert“. U narednim godinama, Babiš je „Agrofert“ pretvorio u konglomerat od najmanje 300 kompanija čiji poslovi obuhvataju brojne delatnosti, od proizvodnje hrane do ginekoloških klinika.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Babiševa sposobnost da kupuje kompanije u javnom vlasništvu rasprodate u postkomunističkim privatizacijama ojačana je njegovim zapošljavanjem u Petrimeku, državnoj energetskoj kompaniji sa sedištem u Maroku.

Jedna od teorija, koju Babiš godinama demantuje, je da je njegovom vrtoglavom poslovnom uspehu doprinela i činjenica da je bio doušnik StB, službe Državne bezbednosti tadašnje Čehoslovačke. Veruje se da je regrutovan 1982. godine i da mu je ova služba omogućila da radi u inostranstvu kao trgovinski predstavnik. Iako Babiš negira da je bio deo službe, to je potvrdio sud u njegovoj rodnoj Slovačkoj.

BONUS VIDEO: Hoće li se i na bakšiš plaćati porez

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar