Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je slanje vojnih jedinica u Istočnu Evropu, čije se raspoređivanje očekuje u narednim danima.

Bajden je formalno odobrio dodatno raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi, a očekuje se da će Pentagon u sredu ujutru objaviti da će se trupe rasporediti „u narednim danima“.

Slanje vojske je dokaz podrške saveznicima NATO-a koji se osećaju ugroženim zbog vojnih poteza Rusije u blizini Ukrajine.

Očekuje se da će Pentagon objaviti da će hiljade dodatnih američkih vojnika biti raspoređeno na isturenim lokacijama u Evropi. Amerika u ovoj turi šalje oko 2.000 vojnika u Poljsku i još nekoliko hiljada u članice NATO saveza u jugoistočnoj Evropi, pre svega u Rumuniju.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

SAD su stavile još 8.500 vojnika u pojačanu pripravnost u slučaju da NATO pozove na hitnu reakciju.

Međutim, SAD i NATO već imaju desetine hiljada drugih trupa koje su već u Evropi i spremne za bilo kakvo dodatno reagovanje kod istočnoevropskih saveznika.

Izvori CNN-a kađu da su neke od trupa koje će Amerika rasporediti već u Evropi, dok ostale stižu iz Sjedinjenih Država.

Satelitski snimci pokazali: Rusija spremna

Novi satelitski snimci pokazali su gomilanje ruskih trupa na više lokacija u Belorusiji, Krimu i zapadnoj Rusiji. Pored toga, snimci koje je napravila kompanija Maksar pokazuju spremnost dva udarna poligona u Rusiji, od kojih je jedan samo 50 kilometara udaljen od ukrajinske granice.

Foto: Maxar Technologies via AP

Ruske snage su se pozicionalirale u Belorusiji u poslednje dve nedelje, a ministarstva odbrane te dve zemlje kažu da je reč o pripremi za veliku vojnu vežbu krajem ovog meseca.

Snimci koje je prikupila tehnološka kompanija Maksar prikazuju lokacije na kojima se ruske trupe trenutno nalaze, a kompanija je saopštila da su one dokaz povećanog broja vojnika, koji su aktivni i spremni za akciju.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Tokom poslednjih nedelja primećeno je nekoliko novih značajnih vojnih trupa u Belorusiji. Vojni šator su primećeni na gotovo svim lokacijama u Belorusiji, na Krimu i u zapadnoj Rusiji, što sugeriše da su jedinice sada u pratnji trupa i da su povećale svoju ukupnu spremnost“, navela je kompanija.

Udarni poligoni

Nakon što su novi snimci napravljeni, čelnici Maksara su ih uporedili sa stanjem iz septembra. Obzirom na povećanje vojne aktivnosti, ali i broja šatora, istraživači su javno zaključili da je kamp spreman da primi još trupa.

Na snimku se vide dva udarna poligona u Rusiji – Pogonovo i Persijanovski. Drugi je oko 50 kilometara udaljen od ukrajinske granice, a prvi oko 220 kilometara.

BONUS VIDEO Ukrajina iz prve ruke: Atmosfera kao pred NATO bombardovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare