Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prvi put u poslednjih nekoliko meseci, koliko traje kriza na ukrajinskoj granici, ruski predsednik Vladimir Putin govorio je o namerama Rusije, ali i potezima Zapada. Ovo su pet ključnih stvari koje je Putin podvukao u svom obraćanju.

Zapad mami Rusiju u rat

Putin nije govorio javno o ukrajinskoj krizi od 23. decembra, dok su ruske i zapadne diplomate imale nekoliko rundi razgovora u cilju ublažavanja krize.

Prema mišljenju ruskog predsednika, lideri zapadnih zemalja preko Ukrajine pokušavaju da namame Rusiju u rat i tako oslabe njen vojni i ekonomski položaj.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U ovom scenariju, koplja bi se lomila preko Ukrajine, koja bi se našla u sredini stravičnog sukoba.

SAD ignorišu zahteve Rusije

Glavni zahtev koji je Rusija poslala čelnicima Amerike i NATO saveza tiče se garancija da Ukrajina neće postati članica Alijanse, kao i da će savez prestati da razmešta oružje u blizini ruskih granica i da će povući snage iz Istočne Evrope.

Kako je istakao, NATO je kategorično odbio ove zahteve i nastaviće da radi na prijemu Ukrajine u narednom periodu.

Ruska vojska Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Bezbednosne brige nisu na stolu

Pored zahteva koje je Rusija uputila, Putin poručuje da postoje velike brige o bezbednosti građana svih država istoka. Postupci Zapada, smatra ruski predsednik, ne čine uslugu građanima Ukrajine koji sada gotovo svakodnevno strahuju da će doći do rata koji će ih uništiti. Istovremeno, Rusi nisu srećni što se stalno spominju u kontekstu agresora koji žele da pokore svet.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajina je instrument

Zapad nema nikave namere da pomogne Ukrajini, već samo da je iskoristi kao instrument za ostvarenje svog cilja, a to je ugrožavanje pozicije Rusije.

U Sjedinjenim Američkim Državama govore o mogućim sanckijama Rusiji, rekao je Putin, a Ukrajina stupa na scenu kao pomoćni element za sprovođenje tih sankcija.

Diplomatija ima šanse

Iako su prvobitni zahtevi odbijeni, a Zapad se trenutno regrupiše, Putin kaže da će Rusija ostaviti prostora za nove pregovore i eventualni dogovor.

On je izrazio nadu da će se dijalog sa Ukrajinom nastaviti i istakao da je potrebno naći način da se zaštiti svačija bezbednost. Dodao je da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao uskoro da poseti Moskvu u okviru obnovljenih diplomatskih napora.

BONUS VIDEO Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar