Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MIRIAM ALSTER

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog meseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

Usled zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi sprečila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafi na jugu Gaze.

Benjamin Netenjahu i Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Novi paket uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu, prenosi AP. Oni su rekli da pošiljka nije deo dugo odlaganog paketa pomoći u inostranstvu koji je Kongres usvojio, a predsednik Bajden potpisao prošlog meseca.

Nije poznato da li je pošiljka poslednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu. Bajdenova administracija našla se na udaru kritika od republikanaca i demokrata zbog svoje vojne podrške izraelskom sedmomesečnom ratu u Gazi, u vreme kada se Bajden bori za reizbor protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Neki od Bajdenovih kolega demokrata naterali su ga da ograniči prenos ofanzivnog oružja u Izrael kako bi izvršio pritisak na saveznika SAD da učini više na zaštiti palestinskih civila.

Republikanski poslanici iskoristili su pauzu administracije oko transfera bombi, rekavši da svako smanjenje američke podrške Izraelu slabi tu zemlju dok se bori protiv Hamasa i drugih grupa koje podržava Iran.

Pročitajte još...

U Predstavničkom domu planiraju da ove nedelje unaprede predlog zakona kojim bi se naložila isporuka ofanzivnog oružja za Izrael. Uprkos jednokratnoj obustavi isporuke bombe, Bajden i zvaničnici administracije su jasno stavili do znanja da će nastaviti druge isporuke oružja i ukupnu vojnu podršku Izraelu, koji je najveći primalac američke vojne pomoći.

Bajden će se pobrinuti da “Izrael ima sva vojna sredstva koja su mu potrebna da se odbrani od svih svojih neprijatelja, uključujući Hamas“, rekao je portparol nacionalne bezbednosti Džon Kirbi novinarima u ponedeljak.

Kao odgovor na plan republikanaca u Predstavničkom domu nastave sa predlogom zakona kojim bi se naložila isporuka ofanzivnog oružja za Izrael, Bela kuća je u utorak saopštila da će Bajden staviti veto na zakon ako bude usvojen u Kongresu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare