Kiša koja je neprestano padala prouzrokovala je izlivanje reke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca i izlivanje reke Otuče iz korita u opštini Gračac u Hrvatskoj. U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavile su se apokalitične slike gotovo potoljenog grada.

Kako piše Jutarnji list, novinari su razgovarali s ljudima iz centra grada, koji pokušavaju da umanje štetu koje su im nanele poplave. im je nanela Zrmanja. Rekli su kako ne mogu nikoga kriviti za situaciju, ali…

„Nije se ovo sve desilo u sat vremena. Znalo se. Niti smo imali alata niti materijala da bilo šta napravimo. Sve što smo uspeli, napravili smo u sopstvenoj režiji“, rekao je jedan meštanin.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

„Određeni deo smo uspeli da spasimo… ali šta to uopšte znači? Obrovac je grad gde svi živimo od toga čime se bavimo. Da se ova voda sad povuče, narednih mesec dana niko neće moći uopšte da uđe u radnje“, rekao je jedan prodavac.

Trgovac Ivan Baričević kazao je da je najveći problem bio zbog manjka ljudstva i zbog loše organizacije.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

„Mislim da se itekako zakasnilo s reakcijom. Pratili smo mi Zrmanju od podne i gledali kako se diže. Mogao je da se uspori tok događaja… Vodostaj reke se podigao u kratkom vremenskom periodu“, kazao je on.

On je dodao kako su nadležni rekli da „najgore tek sledi“.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

„Spustiće se verovatno voda iz Gračaca još do nas… Da li su oni u pravu ili ne, ne znamo, nadamo se da se to neće dogoditi“, kazao je trgovac.

Ante Jurjević ima kafić koji je trebao da se otvori za deset dana, ali sada je došlo u pitanje šta će uopšte biti spremno za letnju sezonu.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

„Dok sam ja uzeo tri vreće s peskom, voda se prelila. Ne biste verovali kojom brzinom se sve potopilo“, rekao je on.

Pojedine fotografije pokazuju strašne prizore iz Obrovca – nivo vode je došao do polovine kućnih vrata.

Ovakva vremenska nepogoda je prva u poslednjih sto godina.

Pročitajte još:

„Od kada je projektovano šetalište, nikada voda nije prešla preko obrambenog zida. Ovo je prvi put da se to dogodilo, situacija je jednostavno eskalirala. Mi smo pratili stanje vodostaja i juče u 12 sati on je bio 122 centimetra, da bi se u 19.15 sati podigao na 268. U tom periodu za jedan sat nivo vode se podigao za 146 centimetara, što je nemoguće odbraniti“, rekla je u Obrovcu Irina Putica, direktorka „Vodeno privrednog odeljenja (VGO) za slivove južnog Jadrana ‘Hrvatskih voda'“.

Vanredno stanje u Gračacu i Obrovcu proglašeno je sinoć u 21.15.

BONUS VIDEO Zbog obilnih kišnih padavina izlila se Zapadna Morava kod Požege 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar