Foto: REUTERS/Leah Millis/Amanda Andrade-Rhoades, Mayer / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Vazduh na severoistoku SAD bio je danas ponovno znatno zagađen zbog dima požara koji trenutno haraju u Kanadi, što podstiče zabrinutost za zdravlje destine miliona Amerikanaca.

Ovakvo atmosfersko zagađenje, kakvo se retko viđa, zahvatilo je područje od Illinoisa na severu do Južne Karoline. Podstiče zabrinutost za zdravlje osetljivih osoba, na primer dece i starijih te onih sa srčanim i disajnim tegobama.

Generalni sekretar UN i ekološke organizacije ističu potrebu borbe s klimatskim promenama koje povećavaju opasnost od požara. Potonji su ove godine počeli rano u Kvebeku, a njihov dim ide pravo na jug zbog meteoroloških uslova.

Foto: REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

„Ovo izaziva teskobu“

„Nikad nisam videla ovako nešto“, rekla je Njujorku Linda Džulijano (65), uzimajući jednu od milion maski koje su se u četvrtak delile stanovnicima.

„Teško mi je da dišem jer bolujem od astme“, požalila se, ocenivši da situacija „izaziva teskobu“.

„Podseća me na 11. septembar, kada je nebo bilo prekriveno dimom“, rekla je za AFP.

Nesvakidašnje fotografije Njujorka u narandžastoj svetlosti na naslovnicama su svih novina premda je u četvrtak ujutro nebo bilo malo svetlije.

Ljubičasto upozorenje u Vašingtonu

U Vašingtonu je stanje gore nego juče, a upozorenje na kvalitet vazduha prešlo je s „crvenog“ na „ljubičasto“. Taj stupanj zagađenja ocenjen je kao „veoma štetan za zdravlje“, po lestvici kojom se koristi Američka agencija za zaštitu okoline (EPA).

Foto: REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

Deca u državnim školama u Vašingtonu drugi dan zaredom imaju fizičko u dvorani, a sve spoljne aktivnosti su otkazane.

Svi letovi za Filadelfiju bili su tokom dopodneva obustavljeni, ali se promet posle normalizovao, saopštila je Američka agencija za civilno vazduhoplovstvo (FAA). I vazdušne luke u Njujorku zabeležile su kašnjenja zbog loše vidljivosti.

Klimatske promene povećavaju opasnost od požara i njihov intenzitet. Porast temperature, sve češći toplotni talasi i smanjena količina padavina na nekim mestima su savršene podloge za njihov razvitak.

Foto: REUTERS/Leah Millis

U sredu je UN-ov glavni sekretar Antonio Gutereš objavio na Tviteru fotografiju zamračenog pogleda iz sedišta organizacije u Njujorku. „Moramo se izmiriti s prirodom“, rekao je, istaknuvši „hitnu potrebu da se smanji opasnost od požara“.

Pomoć Kvebeku stiže iz inostranstva

U Kvebeku je izgorelo gotovo 800.000 hektara zemljišta, objavile su vlasti. Dvostruko veći broj požara prijavljen je od januara u odnosu na prosek u to vreme u zadnjih deset godina.

Foto: Mayer / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Danas je u toj frankofonskoj pokrajini bilo više od 150 aktivnih požara, od kojih gotovo 90 izvan kontrole. Očekuje se dolazak dodatnih pojačanja – američkih, francuskih i portugalskih vatrogasnih ekipa – u narednim satima i danima.

Više od 12.000 ljudi evakuisano je u nekoliko dana. Opasnost od novih požara i dalje je velika. Kvalitet vazduha bio je danas veoma loš i u Torontu, a Environnement Canada predviđa da će dostići stupanj opasan za stanovništvo, piše Index.

***

BONUS VIDEO: Dim od šumskih požara u Kanadi nadvio se nad Njujorkom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare