Ukrajina, Kijev, rat
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Iza nas je šesnaesti dan invazije na Ukrajinu.Ruske snage zauzele su grad Volnovahu i granatirali Dnjepar i Luck. Od početka agresije, iz Ukrajine je pobeglo 2,5 miliona stanovnika, a još dva miliona je proterano iz svojih domova. Najmanje 1.582 civila u gradu Marijupolju ubijeno je u granatiranju tokom 12-dnevne blokade, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Jutros nešto pre šest sati zabeleženi su vazdušni napadi na grad Luck i Dnjepar, na istoimenoj reci Dnjepar. U Dnjepru su gađane stambene oblasti.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je najmanje jedna osoba stradala. U vazdušnim napadima pogođen je i zapadni grad Ivano-Frankivsk.

Novi satelitski snimci pokazuju da je ogromna ruska vojna kolona u blizini Kijeva.

U napadu ruske vojske na Černihiv oštećen je stadion „Juri Gagarin“ ali i zgrada Biblioteke, naveli su iz regionalne administracije.

Rusija je za 16 dana izgubila više od 12.000 vojnika, podaci su Oružanih snaga Ukrajine.

Greška u navigaciji?

Bespilotna letelica srušila se u Hrvatskoj, u zagrebačkom naselju Jarun koje nosi isto ime kao ukrajinski grad. Prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plankovića, bespilotna letelica koja je sinoć pala u Zagrebu je ruske proizvodnje, a prema trenutnim informacijama ne zna se da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske. Plenković je kazao i da je da je letelica u Hrvatsku došla iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz Rumunije.

Zagreb, vojni dron
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ukrajinske obaveštajne službe kažu da je Putin naredio svojim snagama da pripreme teroristički napad na nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi optužio Ukrajince za katastrofu.

Vladimir Putin je i zvanično odobrio slanje plaćenika iz Sirije za borbe u Ukrajinu. Kako tumači Sergej Sumleni, stručnjak za Istočnu Evropu, to znači da je „Putin iskoristio sve ruske resurse“ te da je primoran da „pribegne poslednjem oruđu terora“.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije uputilo je sudu prijavu kojom se kompanija Meta priznaje kao ekstremistička organizacija. Istražni komitet je protiv Mete pokrenuo krivični postupak zbog pozivanja na nasilje nad Rusima. Sinoć se pojavila vest da je iz kompanije Meta, bivši Fejsbuk, navodno rečeno da neće brisati objave koje pozivaju na ubistvo Putina i nasilje protiv Rusa u kontekstu rata u Ukrajini.

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao da će SAD ukinuti Rusiji status „stalnih normalnih trgovinskih odnosa“ da bi kaznile Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

Ruska vojska je ubila 1.582 stanovnika Mariupolja tokom 12 dana blokade grada i granatiranja stambenih područja, saopštilo je Gradsko veće Mariupolja, javljaju ukrajinski mediji.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema ništa od ubrzanog članstva u EU ni za Ukrajinu ni za Bosnu i Hercegovinu. Dodik je naveo da mu je to, tokom današnjeg susreta u Antaliji, potvrdio komesar za proširenje i susedstvo EU Oliver Varhelji.

Ukrajina je objavila da je moguć napad Belorusije večeras u 21 sat i poručuju da će uzvratiti da će ako ijedan beloruski vojnik uđe na ukrajinsku teritoriju. Međutim, SAD tvrdi da nema nikakvih dokaza o prisutnosti bilo kakvih snaga iz Belorusije, saveznice Rusije, na teritoriju Ukrajine, prenosi BBC.

Evropska unija će sutra uvesti četvrti paket sankcija Rusiji, saopštile je Evropska komisija.

Ukrajina je optužila Rusiju za kršenje međunarodnog prava jer je otela gradonačelnika Melitopolja, ukrajinskog grada koji je pao pod kontrolu ruskih snaga tokom invazije na Ukrajinu, izvestio je Rojters. Ukrajinski zvaničnici su rekli da je gradonačelnik Ivan Fedorov kidnapovan nakon što je lažno optužen za terorizam.

Dešavanja u Ukrajini tokom 16. dana invazije mogli ste da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

****

BONUS VIDEO: Andrej Plenković o dronu koji je pao na Zagreb

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar