Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Bivša minsitarka Zorana Mihajlović reagovala je na uskršnju poslanicu parijarha Porfirija. Ona je navela da, za razliku od poglavara SPC, ne misli da su zanimanja u ženskom rodu problem.

„Potpuno podržavam stav da malo ko u našoj zemlji ima pravo da se usudi da ocenjuje poslanicu patrijarha Porfirija. Jer ko je taj ko za sebe može da kaže da je dostojan u ocenjivanju Patrijarha. Ali onako, iz srca, verujem da je jedan deo verujućih građana i građanki, prevashodno ženski, negde ipak potajno očekivao da će se Patrijarh, govoreći u Uskršnjoj poslanici o problemima našeg naroda, pored svih muka i nedaća vremena u kome živimo, ipak osvrnuti na sve učestalije – nasilje nad ženama. U prethodnih deset godina u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno je 340 žena samo zato što su žene, stotine dece ostalo je bez majki“, navela je Mihajlović na svom Instagram profilu i dodala:

„Negde smo očekivale, najviše one koje trpe nasilje i u vreme ovog praznika, da će pozvati sve verujuće Srbe da čuvaju, neguju, brane i vole svoje supruge, sestre, majke i bake baš onako kao što vole i poštuju svoju državu, svoj jezik, pismo i veru u Hrista. Da kao ljudi i na delu pokažemo kako su porodica i žene u njima zaista naše svetinje. Ali nismo to čule. Čule smo da je od nasilja nad ženama izgleda veći problem zakonska mogućnost da žene svoja zanimanja nazivaju u svom, ženskom rodu. Кao da ljubav, vera i Srbija nisu istog tog roda!“

Mihajlović ističe da bi najviše volela da se pitanje nasilja nad ženama i nikada ne nađe u jednoj poslanici srpskog Patrijarha, jer bi to značilo „da smo kao društvo taj problem rešili i da smo počeli mnogo više da poštujemo žene“. Upravo to je, kako kaže, njena želja u vreme uskršnjih praznika – da nikakvog nasilja nad ženama više ne bude.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, patrijarh Porfirije pozvao je u svojoj uskršnjoj poslanici na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Dodao je da se nad srpskim jezikom „sprovodi nasilje“.

„Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države“, naveo je patrijarh u uskršnjoj poslanici.

BONUS VIDEO Zašto žene ne prijavljuju nasilje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare